Marec‎ > ‎Objave Marec‎ > ‎

31. marec 2020

objavljeno: 30. mar. 2020, 21:05 avtor: Spletni čas   [ posodobljeno 31. mar. 2020, 11:41 ]
Danes je torek. 

Do konca leta je še 275 dni. Dan je pomladni. Toplo je, temperatura ob 08:00 pa 9 stopinj Celzija.

*** 

Dogajanje 

19. dan od razglasitve epidemije v Sloveniji 

Slovenija je na podlagi 7. člena zakona o nalezljivih boleznih zaradi naraščanja števila okužb s koronavirusom 12.3.2020 razglasila epidemijo. Odredba o razglasitvi epidemije velja od 18. ure. 

16. dan od zaprtja šol in vrtcev ter drugih javnih ustanov, lokalov, restavracij in trgovin, ki niso živilske. 

***
Do 30.3.2020 do 24. ure je bilo opravljenih 22.474 testiranj, od tega je bilo 814 pozitivnih testov*, 51 več kot prejšnji dan.


V ZDA se je po zadnjih podatkih z novim koronavirusom okužilo več kot 164.000 ljudi, umrlo pa jih je 3040. Španija je medtem zabeležila rekordno število smrti v 24 urah, in sicer 849, kar skupno predstavlja 8189 žrtev bolezni.
 

 

Večerni razmislek
(Aljoša Križ )

Danes sem mislila v zelo malo besedah ujeti misli sinočnjega večera. Te so se podile po dejstvu, da nas je v Sloveniji relativno malo okuženih in malo smrtnih žrtev virusa (upajmo, da ostane tako) in da je ponovno nastopil trenutek, drugič v naši mladi državi, da če se zdaj potrudimo (in kot zgleda, se trudi zelo veliko državljanov), lahko virus prebrodimo precej zdravi, in z minimalnimi posledicami. 

Tako si lahko zastavimo lepo državo za naprej, kot smo to sanjali ob razglasitvi samostojnosti. Je res tako zelo hudo biti doma, ob prihodkih, za katere se ne mučimo, na toplem in s polnim hladilnikom. Druženje in socialni stiki so nam omogočeni nemoteno preko telefonov in spleta, a zaprti, če temu tako rečemo, smo samo z ljudmi, ki smo si jih izbrali, ki smo jih spravili na svet ali oni nas. 

Res je, da je človeku potrebno gibanje in zrak in to nam je dovoljeno tam, a le tam, kjer ne srečujemo drugih ljudi, se ne družimo z drugimi. Nekateri ljudje tako živijo celo svoje življenje, brez materialne varnosti in v dosti manj primernih pogojih. Primer Eskimov.

In smo nezadovoljni, preobjedamo se, gledamo neumnosti na televiziji in cele dneve razmišljamo, kdo in kako nas maltretira, omejuje in komandira. S kom ali čim smo nezadovoljni. S sabo, s partnerjem, z otroki in starši. Vlada nas omejuje in kaznuje, če poskušamo ogrožati ranljive in nemočne, s tem, da nam je omogočila preživetje in nas poskuša spraviti v red, da se zaščitimo pred boleznijo in smrtjo.

Bodimo pametni in hvaležni, izkoristimo čas, da se spoznamo in izgradimo v dobre, razumne in kvalitetne ljudi, zares spoznajmo svoje bližnje in se veselimo sobivanju in izkoristimo čas, da ugotovimo, kaj smo delali narobe in kje smo se ustavili pri rasti, vsak zase, da nam v prihodnje ne bo tako, kot je pred virusom bilo. 

Ni bilo dobro za veliko ljudi in za celoten planet, da ne govorim o manj razvitih bitjih našega planeta.

Pred dnevi sem rekla prijateljici, ki je navajena na svoj vsakodnevni ritem življenja, iz zelo ogrožene skupine: nehaj bit sitna. Tokrat z vsakodnevnim obiskom trgovine, banke na dva dni, sprehodom po mestu ne škodiš samo sebi, škodiš vsem nam.

Knjiga: Pustolovščine Janeza Keka
 in prijateljev


»Pustolovščine« so zgodbe o peripetijah, ki jih je doživela in zakuhala »z vsemi žavbami namazana« druščina prijateljev, ki so bili v 80-letih sošolci na ljubljanski Pravni fakulteti.


Telefon

(odlomek)


Čez minuto spet zazvoni telefon. Toni dvigne in več kot očitno je bilo, da je klicatelj isti kot prej, saj Toni, zdaj že malce nejevoljno, odgovori: »Ne, ne, tukaj ni porodnišnica, to je Dom zveze prijateljev mladine …!«

Toni malo zavije z očmi in sitno vrže slušalko na vilice.

In telefon je zazvonil še tretjič. Toni je počasi dvignil slušalko …

 Fotografija: Pandemija KORONAVIRUS, marec2020, Nika Korsič


Današnje objave 

(Selivke se vračajo)

Fotografija: Iztok Geister
Tema za kreativno pisanje 


Pomlad se je prebudila na vrtu, vsepovsod je duh ljubezni. In vsaka cvetlica in rastlina na temnih prsih zemlje, je vstala iz sanj zimskega počitka. 
(Percy Bysshe Shelley)


(Pišemo 10 minut, najbolje lastnoročno.)  

Iskrica dneva 
www.nikakorsic.si
Fotografija: Zeleno, Nika Korsič
Oglejte si čudovito vesolje 

Klik na fotografijo! 
https://apod.fmf.uni-lj.si/ap200331.html
Galaktični center od radijske do rentgenske
Avtorstvo slike: rentgensko: NASA, CXC, UMass, D. Wang et al.; radijsko: NRF, SARAO, MeerKAT


Zgodilo se je 

1769 - umre Fortunat Bergant, slikar portretov in nabožnih oljnih slik
1958 - Prva predstava Odra 57. Ionescova Učna ura v režiji Žarka Petana
Vir: SLOVENSKI koledar 2005 = Slovene planner 2005 (Nova revija, 2004)1596 - Se rodi René Descartes, francoski filozof, matematik, fizik, učenjak († 1650)
1727 - Umre sir Isaac Newton, angleški fizik, matematik, astronom, filozof, alkimist (* 1643)
1761 - Umre Fortunat Bergant, slovenski slikar  (* 1721)
1949 - Umre Fran Govekar, slovenski pisatelj, dramatik (* 1871)Misel za današnji dan Le živeti ni dovolj, imeti moramo sonce, svobodo in majceno cvetlico.


( Hans Christian Andersen)
Brez cenzure, brez lektoriranja!