Marec‎ > ‎Objave Marec‎ > ‎

30. marec 2020

objavljeno: 29. mar. 2020, 23:02 avtor: Spletni čas   [ posodobljeno 30. mar. 2020, 21:16 ]

Danes je ponedeljek. 

Do konca leta je še 276 dni. 

*** 

Spet bo burja odnesla vse, kar je za odnesti treba. 

ob 8:00 je temperatura na Obali 8 stopinj Celzija in pretežno oblačno je. V daljavi, je na morju videti velike tovorne ladje. Luka Koper deluje. 


*** 
Dogajanje 

18. dan od razglasitve epidemije v Sloveniji 

Slovenija je na podlagi 7. člena zakona o nalezljivih boleznih zaradi naraščanja števila okužb s koronavirusom 12.3.2020 razglasila epidemijo. Odredba o razglasitvi epidemije velja od 18. ure. 

15. dan od zaprtja šol in vrtcev ter drugih javnih ustanov, lokalov, restavracij in trgovin, ki niso živilske. 

***
Do 29.3.2020 do 24. ure je bilo v Sloveniji opravljenih 21.349 testiranj, od tega je bilo 763 pozitivnih testov, 26 več od prejšnjega dne.Večerni razmislek
(Aljoša Križ )

Danes mi manjka ena ura, iz 2 so rekli na 3, ponoči in kakor razumem, je dva lahko enako tri. Pa pravijo, da je matematika eksaktna veda, hi, hi ...
Ob izgubi ure sem se tudi spraševala, kateri dan v tednu je. Vsak dan imam občutek, da je nedelja in glej ga zlomka, danes je res nedelja, 29.3.2020. Predlagam, da na novo poimenujemo dneve v tednu, in sicer: nedelja, nedelja 1, nedelja 2, nedelja 3 ... nedelja 6. 

Še nekaj me preveva zadnje dneve, želela bi, da se mi v pisanju pridružite in mogoče tudi pri risanju.


Risba, Aljoša Križ, 29.3.2020

Vsako jutro nekaj malega skiciram, danes vam bi to ponudila, da mogoče prepričam Martino, da ilustrira tekste- jasno s svojo dnevno risbo, ilustracijo, skico, ki naj ne bo vezana na moj tekst. Tisto kar čuti. 

Zdaj pa v sinočnje razmišljanje. 

Vse bolj in bolj se trudim, da se ne bi okužila, saj mi je vse bolj jasno, da kot rizična skupina nimam dosti šans, da okužena nadaljujem to svojo izkušnjo živeti to življenje. Koronavirus mi je vse bolj poznan, saj berem in gledam vse videe, ki kaj povejo o njem. Potem to spravim na svoj trdi disk glave in možgani meljejo. Resnica, da je virus občutljiv na višje temperature in naj bi ga ubila že temperatura 57 stopinj Celzija, 4 minute. Ko pridem z nakupa ali z njive in spotoma prinesem pošto, operem roke, pospravim prineseno in operem roke, se slečem in oblečem v trenirko in operem roke, ter inhaliram kamilico ali žajbelj, pa roke, denarnico, ključe, kljuko od vhoda še razkužim. In naj bi bila varna v svoji hiši, brez virusa. Pa je tako? Zagledam pošto, reklame (sicer jih je zdaj malo manj), kuverte ... in se vprašam, če mogoče to ni okuženo. Kaj pa vem, če poštar ni okužen. Kaj naj naredim, najboljše v pečico za 10 minut na 80 stopinj. Če kurim na drva mi je lažje, kar na peč odložim in pustim, da se razkuži, pa še platnene vrečke za nakupovanje pridam in še ključe od hiše, ključev od avta si ne upam, so zelo dragi.
Kasneje me muči vsa embalaža iz trgovine, saj je lahko virus tudi na tem. Nemogoče je vse prestavit v druge posode ... Kompiuter v glavi pa deluje naprej. Vse se ne da dati v pečico ali na peč, kaj pa zamrzovalnik? Mogoče virus umre tudi, če ga zmrzneš. To pa je že podatek, ki ga moja glava ne pozna.
Kam smo prišli, sicer sem že prve dneve osamitve ugotovila, da se je nemogoče zaščititi, ker ko imaš v trgovini rokavice, pa jih odvržeš v smeti, ko zapustiš trgovino, ostanejo vrečke, denarnica in še marsikaj, kar si tikal z rokavicami in potem to tikaš brez rokavov ... In tako je tudi z vsem ostalim ...

Smo odgovorni, se ščitimo in pazimo, a ne vem, kam bomo prišli, če gre tako naprej, ne bomo več dolgo normalni. Sfuzlalo se nam bo, vsem skupaj in vsakemu zase. 

Končala bom s temo, tisto črno, ko ni luči. Od 20.30 do 21.30 so se sinoči ugasnile luči v podporo Zemlji. Vsi smo bili v temi, eno dolgo uro teme v temi, ki je za vse nas virus danes.

***

Sanjaj
(Lidija Polak)


sanjaj

ker to je zdaj vse

da pobegneš vranom
da ne posedaš skupaj z njimi na žici
na drogovih
na križih

sanjaj

roke
in prsi
da se razpneš čez

in usta
da se ljubiš s preteklostjo sedanjostjo in prihodnostjo
in lica
da rdijo ob tem

sanjaj
 
ker to je zdaj vse
da ne bo danes sameval brez jutri

--

--

Današnje objave (Pismo samemu sebi)Tema za kreativno pisanje 


Kaj bi storil ... če bi bil James Bond?


(Pišemo 10 minut, najbolje lastnoročno.)  

Iskrica dneva

Fotografija: Saj k'r gre. Pa vi? Ste OK?, Vanja Tajnšek


www.nikakorsic.si
Fotografija: Nika Korsič


Hrošč: 
Latinsko ime je Dlochrysa fustuosa, slovenskega nima, pripada pa družini lepencev.

Potrebujemo skarabeje, da počistijo koronavirus.Oglejte si čudovito vesolje 

Klik na fotografijo! 
https://apod.fmf.uni-lj.si/ap200330.html
Barve Saturna iz sonde Cassini
Avtorstvo slike: NASA, ESA, JPL, ISS, Cassini Imaging Team; obdelava & licenca: Judy SchmidtZgodilo se je 

1783 - V Gradcu začne delovati semenišče za Štajersko, Kranjsko, Koroško in Primorsko
1811 - Požar uniči mesto Tržič
Vir: SLOVENSKI koledar 2005 = Slovene planner 2005 (Nova revija, 2004)


1847 - Umre Štefan Lülik, madžarski slovenski pisatelj in učitelj
1853 - Se rodi Vincent van Gogh, nizozemski slikar († 1890)
1982 - Se rodi Jure Natek, slovenski rokometašMisel za današnji dan 


Imeti dober um ni dovolj; najpomembneje je, da ga pravilno uporabimo.

(Rene Descartes)
Brez cenzure, brez lektoriranja!