Marec‎ > ‎Objave Marec‎ > ‎

27. marec 2020

objavljeno: 26. mar. 2020, 23:42 avtor: Spletni čas   [ posodobljeno 27. mar. 2020, 09:05 ]
Danes je petek. 

Do konca leta je še 279 dni. Ob 07:30 je v Izoli oblačno vreme, še vedno piha burja, temperatura pa je nekoliko višja kot prejšnje dni, 9 stopinj Celzija.


Dan je dolg že 12 ur 35 minut.

*** 
Dogajanje 

15. dan od razglasitve epidemije v Sloveniji 

Slovenija je na podlagi 7. člena zakona o nalezljivih boleznih zaradi naraščanja števila okužb s koronavirusom 12.3.2020 razglasila epidemijo. Odredba o razglasitvi epidemije velja od 18. ure. 

12. dan od zaprtja šol in vrtcev ter drugih javnih ustanov, lokalov, restavracij in trgovin, ki niso živilske. 

*

V Sloveniji je potrjenih 635 primerov okužbe z novim koronavirusom, zgolj v četrtek je bilo potrjenih 70 novih primerov. Za posledicami koronavirusne bolezni 19 je umrlo že devet oseb.

Evropa je s preko 15.000 smrtnimi žrtvami najhuje prizadeta celina zaradi pandemije koronavirusa. Najhuje je v Španiji in Italiji, število smrtnih žrtev pa strmo narašča tudi v Franciji. ZDA pa so medtem po številu potrjenih okužb prehitele celo Kitajsko. Po vsem svetu je število okuženih preseglo pol milijona.*

*Vir: Internet, 24ur

*** 


Danes je tudi svetovni dan gledališča. 

https://sites.google.com/a/inovelmedia.si/pr/marec/objave-marec/27marec2017/463px-Plakat_za_%C5%BDupanovo_Micko_1869.jpg
Plakat za Županovo Micko iz leta 1869; Vir WikipedijaVečerni razmislek
(Aljoša Križ )

Pa je še en dan preživet s svojimi ali sami s sabo. 

Nekoč, nekdaj, ko smo še imeli festivale in smo predstavljali lutkarstvo med otroki, sem poskusila motivirati otroke, da bi namesto igric, ki se jih igrajo s telefoni ali na računalnikih prešli na drugačne igre, ki niso nič manj zanimive, so pa veliko bolj koristne in ti popestrijo življenje. Kljub svojim letom se take igre in igrice igram zelo rada, skozi celo svoje življenje. Dala bom primer, ki se ga da uporabiti v zelo dosti življenjskih situacijah, pri različnih dnevnih opravilih, skratka z malo domišljije skoraj povsod. 

Večkrat ko imam neko pot z avtom si zadam kakšno nalogo, ki je v povezavi z vožnjo. Če grem na primer iz Izole v Koper si rečem, da bom vozila tako, da čim manj krat zaviram. Če hočem dober rezultat, moram biti zbrana, ko vozim in paziti moram, da imam veliko varnostno razdaljo, da ne pritiskam na gas, in da ne vozim hitro, zelo zbrano, moram spremljati ves promet na cesti ... In tako, ob neki zabavi in igri, sem nagrajena z manjšo porabo goriva, z doslednim upoštevanjem cestnih predpisov, manj uničujem zavorne ploščice, disk in vožnja zelo hitro mine. Mogoče je pri tej igri resnično izguba kakšne minute, a je zanimivo in poživlja vsakodnevno rutino, ki se je skoraj ne zavedamo več. 

Še malo idej, kot na primer menjanje ure zvonjenja zjutraj, nastaviš si jo tako, kot se ti zdi za naslednji dan popolno - ne vsak dan enako (poskusite, že 3 ali 16 minut prej ali kasneje zamenja ritem), izbereš dan, ko vse ješ z levo roko, če si desničar in obratno, če si levičar. Določiš si počepe, npr. 10, preden se ponovno usedeš ali ponoviš 10 tujih besed, ki si si jih za ta dan določil za na novo pridobljeno znanje, preden si greš umit roke ... 

Tako lahko motiviramo otroke, lahko skupno na zabaven način preživljamo dnevne obveznosti in zakaj ne, sebe in svoj način življenja lahko oplemenitimo, na zabaven in ustvarjalen način.

Moja zadnja igra je, da želim čim več dni preživeti, da mi ni potrebno obiskati trgovine. Na začetku sem hodila v trgovino na 3 dni, zdaj zadnjič sem bila po 6 dnevih. Želim popraviti svoj rekord.

Igrajmo se, zdaj po dolgih letih imamo spet čas, vsaj nekaj več, kot smo ga imeli.Hmeljišče
(Vanja Tajnšek)

Že lani sem gledala sezonske delavce v hmeljišču blizu doma. Delali so v vsakem vremenu, jedli kar na njivah, brez prenosnih wc-jev. ZDAJLE pa so že zopet tu - a je res treba v taki situaciji, sredi blata, vetra, vsake toliko prinese še sneg, da korone ne omenjam, delati v hmeljiščih?! 


https://sites.google.com/a/inovelmedia.si/pr/marec/objave-marec/27marec2020/91267450_894681854335830_4199560636243378176_o.jpg
Fotografija: Vanja Tajnšek, 26.3.2020


Cik cak po travniku
(Tatjana Brozič)

Danes pa cik cak po travniku in trikrat okoli plaže. Da nadoknadim včerajšnji dan. Ampak piha pa, piha...

Fotografija: Tatjana Brozič, Svetilnik, 27.3.2020Zdravje? Jaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!
(Zarja Trkman)

Ura je 5.00, zbudila sem se ob 3.00, najverjetneje zaspala še kakšno uro, pogledala na uro ob 4.00. 

Vstanem, ker imam nemirne noge. Še prej naredim nekaj vaj za hrbet in noge ter roke. V postelji, kot vsako jutro. Da ne zakrnim. Če tega ne bi delala sleherni dan, sam bog ve, kako bi hodila (po stanovanju s hoduljo, po stopnicah držeč se za ograjo, včasih s palico nekaj metrov do avta …). 

Pogled .....?
Kam ........?
Kako .......?
Kje ..........?
Kdaj ........?

trenutek, ki ima 1000 vprašanj ... odšla je v noč z zamegljenim pogledom, samo zvezde v odsevu mesečine na utrujene pramene ... in kodrček zlat prebuja spomine ... ne vem, moram priti k sebi ... takrat pa čujem en glas ... ne hodi k sebi - pridi k meni ...
... trenutek spomina ...
naj traja ... naj traja ... naj traja

(Sandi Rihter)

*

Bi prišla k tebi,


a le za trenutek,
hip,
na vsa tisočera vprašanja
odgovora ni.

(Vanja Čibej)
Tema za kreativno pisanje 

O tebi nič ne vem, od kod te je veter pripihal, ne vem nič o tvojih slabih in dobrih straneh, samo nekaj vem, da moje srce držiš v svojih dlaneh.

(Szczepan Twardoch; Morfij)

(Pišemo 10 minut, najbolje lastnoročno.)  

Iskrica dneva 
www.nikakorsic.si
Fotografija: Tris, Nika Korsič
Oglejte si čudovito vesolje 

Klik na fotografijo! 
https://apod.fmf.uni-lj.si/ap200327.html
Majhna kapljica galaksije
Avtorstvo slike & avtorske pravice: Massimo Tamajo


Zgodilo se je 

1927 - V Ljubljani dobili prvo avtomatsko telefonsko centralo
Vir: SLOVENSKI koledar 2005 = Slovene planner 2005 (Nova revija, 2004)


1713 - začetek tolminskega punta
1941 - zaradi pristopa Kraljevine Jugoslavije k trojnemu paktu v Beogradu izbruhnejo demonstracije; izvedejo državni udar, zrušijo regenta kneza Pavla Karađorđevića in za kralja razglasijo Petra II.Misel za današnji dan 


Karkoli boste storili, bo nepomembno,
a nadvse pomembno je, da to storite.

(Mahatma Gandi)
Brez cenzure, brez lektoriranja!