Marec‎ > ‎Objave Marec‎ > ‎

13. marec 2017

objavljeno: 12. mar. 2017, 21:19 avtor: Spletni čas   [ posodobljeno 13. mar. 2017, 19:30 ]

Danes je ponedeljek. 

Do konca leta je še 293 dni. 


Današnje objave 

(Dogodivščine Janeza Keka in prijateljev) 


Tema za kreativno pisanje 

Saj to je ravno tisto - vzel si tujo misel, obrezal si ji vse kar sestavlja njeno moč, in zdaj bi me prepričal, da je to nekaj novega," je rekel Nikolaj in s kravato jezno trzal okoli vratu.
(Lev N. Tolstoj, Ana Karenina)


(Pišemo 10 minut, najbolje lastnoročno.)  
Iskrica dneva 
Fotografija: Divja plaža, Nika Korsič
Oglejte si čudovito vesolje 

Klik na fotografijo! 
http://apod.fmf.uni-lj.si/ap170313.html

Saturnova luna Pan iz Cassinija 
Avtorstvo slike: NASAJPL-CaltechSpace Science Institute

Zgodilo se je 

1922 - Na tržaških sodiščih prepovedana uporaba slovenščine
Vir: SLOVENSKI koledar 2005 = Slovene planner 2005 (Nova revija, 2004)1969 - pričetek veljavnosti konvencije o odpravi vseh oblik rasne diskriminacije
1860 - Rodi se Hugo Wolf, slovensko-avstrijski skladatelj († 1903)
1957 - Rodi se Boris Benčič, slovenski slikar († 2002)
1983 - Umre Anton Slodnjak, slovenski književni zgodovinar (* 1899)
Misel za današnji dan 

Niente. Nikoli nisi obrnila glave vase zato te nisem čakal. Smejali smo se vsi.
(Boris Benčič)
Boris Benčič 

slikar, fotograf, kulturni delavec, risar, scenograf, režiser, gledališki igralec, jadralec, umetniški oblikovalec, filmar, risar animiranih filmov, snemalec filmov.


Boris Benčič, Narcis, platno mešana tehnika, V: 142 cm; Š: 146 cm


Rodil se je v Kopru, osnovno šolo je obiskoval v Izoli, kjer je bil aktiven v filmskem krožku Zarja, ki ga je vodil likovni pedagog in mentor Koni Steinbacher. Že takrat je kazal svoj izjemni risarski talent. V filmskem krožku je soustvarjal kratke animirane filme, ki so na filmskih festivalih v nekdanji Jugoslaviji prejemali veliko nagrad, med njimi tudi njegove avtorske izvedbe. Kasneje se je pridružil koprskemu ateljeju animiranega filma AAF, ki so ga ustanovili Koni Steinbacher, Janez Marinšek in Emil Zonta. Po končani Srednji oblikovalski šoli v Ljubljani se je leta 1974 vpisal na Akademijo lepih umetnosti v Benetkah. Študij je zaključil leta 1979. Njegov profesor je bil Emilio Vedova. V sklopu študijskega programa se je, poleg slikarskih tehnik seznanjal tudi z osnovami fotografije in filma. Kot mladi ustvarjalec se je v Benetkah srečal z bogato kulturno tradicijo kraja, spoznaval svetovne umetnike in dogajanja na področju sodobne umetnosti na tamkajšnjih bienalih.

Za sedemdeseta leta dvajsetega stoletja velja prehodno obdobje in zadnja faza modernizma (land art, body art, konceptualna umetnosti ali arte povera), se na začetku osemdesetih razcepi v različne tokove "postmoderne umetniške situacije". Boris Benčič se umešča med predstavnike generacije slovenskih slikarjev, ki so zaznamovali obdobje osemdesetih let. Ustvarjal je v ateljeju v Šaredu nad Izolo. Slikal je na platna velikega formata, osrednji prostor pa je zavzemala ženska figura. "Na slikah moram imeti vsak delček človeškega telesa, in če bi naslikal avto, bi gotovo štrlela iz njega kakšna ženska noga," je izjavil na eni od svojih zadnjih razstav.

V 25-letnem ustvarjalnem obdobju se je držal hiperrealističnih smernic in postal mojster figure in portreta. Svoje delo v ateljeju je pogosto zaključeval v galerijskem ali javnem prostoru v obliki hepeninga tako, da je uničeval svoja razstavljena dela, ki jih je zarezal in vstopil vanje - "vstopanje skozi sliko" in tako šokiral likovno občinstvo. Nekatera njegova dela so vsebovala drzno, erotično vsebino. Zlasti, zaradi fotorealistične tehnike, naslikani spolni akti, so vzbudili negodovanje javnosti, ki so izvajali pritisk na vodstvo, da se odstranijo.

Za svoja dela je prejemal številne nagrade.

Literatura:
Boris Benčič - Retrospektiva / Retrospettiva (1957-2002). Obalne galerije Piran / Gallerie costiere Pirano.


URL-ja pripomočka ni bilo mogoče najti.