Marec‎ > ‎

Objave Marec

31. marec 2020

objavljeno: 30. mar. 2020, 21:05 avtor: Spletni čas   [ posodobljeno 31. mar. 2020, 11:41 ]

Danes je torek. 

Do konca leta je še 275 dni. Dan je pomladni. Toplo je, temperatura ob 08:00 pa 9 stopinj Celzija.

*** 

Dogajanje 

19. dan od razglasitve epidemije v Sloveniji 

Slovenija je na podlagi 7. člena zakona o nalezljivih boleznih zaradi naraščanja števila okužb s koronavirusom 12.3.2020 razglasila epidemijo. Odredba o razglasitvi epidemije velja od 18. ure. 

16. dan od zaprtja šol in vrtcev ter drugih javnih ustanov, lokalov, restavracij in trgovin, ki niso živilske. 

***
Do 30.3.2020 do 24. ure je bilo opravljenih 22.474 testiranj, od tega je bilo 814 pozitivnih testov*, 51 več kot prejšnji dan.


V ZDA se je po zadnjih podatkih z novim koronavirusom okužilo več kot 164.000 ljudi, umrlo pa jih je 3040. Španija je medtem zabeležila rekordno število smrti v 24 urah, in sicer 849, kar skupno predstavlja 8189 žrtev bolezni.
 

 

Večerni razmislek
(Aljoša Križ )

Danes sem mislila v zelo malo besedah ujeti misli sinočnjega večera. Te so se podile po dejstvu, da nas je v Sloveniji relativno malo okuženih in malo smrtnih žrtev virusa (upajmo, da ostane tako) in da je ponovno nastopil trenutek, drugič v naši mladi državi, da če se zdaj potrudimo (in kot zgleda, se trudi zelo veliko državljanov), lahko virus prebrodimo precej zdravi, in z minimalnimi posledicami. 

Tako si lahko zastavimo lepo državo za naprej, kot smo to sanjali ob razglasitvi samostojnosti. Je res tako zelo hudo biti doma, ob prihodkih, za katere se ne mučimo, na toplem in s polnim hladilnikom. Druženje in socialni stiki so nam omogočeni nemoteno preko telefonov in spleta, a zaprti, če temu tako rečemo, smo samo z ljudmi, ki smo si jih izbrali, ki smo jih spravili na svet ali oni nas. 

Res je, da je človeku potrebno gibanje in zrak in to nam je dovoljeno tam, a le tam, kjer ne srečujemo drugih ljudi, se ne družimo z drugimi. Nekateri ljudje tako živijo celo svoje življenje, brez materialne varnosti in v dosti manj primernih pogojih. Primer Eskimov.

In smo nezadovoljni, preobjedamo se, gledamo neumnosti na televiziji in cele dneve razmišljamo, kdo in kako nas maltretira, omejuje in komandira. S kom ali čim smo nezadovoljni. S sabo, s partnerjem, z otroki in starši. Vlada nas omejuje in kaznuje, če poskušamo ogrožati ranljive in nemočne, s tem, da nam je omogočila preživetje in nas poskuša spraviti v red, da se zaščitimo pred boleznijo in smrtjo.

Bodimo pametni in hvaležni, izkoristimo čas, da se spoznamo in izgradimo v dobre, razumne in kvalitetne ljudi, zares spoznajmo svoje bližnje in se veselimo sobivanju in izkoristimo čas, da ugotovimo, kaj smo delali narobe in kje smo se ustavili pri rasti, vsak zase, da nam v prihodnje ne bo tako, kot je pred virusom bilo. 

Ni bilo dobro za veliko ljudi in za celoten planet, da ne govorim o manj razvitih bitjih našega planeta.

Pred dnevi sem rekla prijateljici, ki je navajena na svoj vsakodnevni ritem življenja, iz zelo ogrožene skupine: nehaj bit sitna. Tokrat z vsakodnevnim obiskom trgovine, banke na dva dni, sprehodom po mestu ne škodiš samo sebi, škodiš vsem nam.

Knjiga: Pustolovščine Janeza Keka
 in prijateljev


»Pustolovščine« so zgodbe o peripetijah, ki jih je doživela in zakuhala »z vsemi žavbami namazana« druščina prijateljev, ki so bili v 80-letih sošolci na ljubljanski Pravni fakulteti.


Telefon

(odlomek)


Čez minuto spet zazvoni telefon. Toni dvigne in več kot očitno je bilo, da je klicatelj isti kot prej, saj Toni, zdaj že malce nejevoljno, odgovori: »Ne, ne, tukaj ni porodnišnica, to je Dom zveze prijateljev mladine …!«

Toni malo zavije z očmi in sitno vrže slušalko na vilice.

In telefon je zazvonil še tretjič. Toni je počasi dvignil slušalko …

 Fotografija: Pandemija KORONAVIRUS, marec2020, Nika Korsič


Današnje objave 

(Selivke se vračajo)

Fotografija: Iztok Geister
Tema za kreativno pisanje 


Pomlad se je prebudila na vrtu, vsepovsod je duh ljubezni. In vsaka cvetlica in rastlina na temnih prsih zemlje, je vstala iz sanj zimskega počitka. 
(Percy Bysshe Shelley)


(Pišemo 10 minut, najbolje lastnoročno.)  

Iskrica dneva 
www.nikakorsic.si
Fotografija: Zeleno, Nika Korsič
Oglejte si čudovito vesolje 

Klik na fotografijo! 
https://apod.fmf.uni-lj.si/ap200331.html
Galaktični center od radijske do rentgenske
Avtorstvo slike: rentgensko: NASA, CXC, UMass, D. Wang et al.; radijsko: NRF, SARAO, MeerKAT


Zgodilo se je 

1769 - umre Fortunat Bergant, slikar portretov in nabožnih oljnih slik
1958 - Prva predstava Odra 57. Ionescova Učna ura v režiji Žarka Petana
Vir: SLOVENSKI koledar 2005 = Slovene planner 2005 (Nova revija, 2004)1596 - Se rodi René Descartes, francoski filozof, matematik, fizik, učenjak († 1650)
1727 - Umre sir Isaac Newton, angleški fizik, matematik, astronom, filozof, alkimist (* 1643)
1761 - Umre Fortunat Bergant, slovenski slikar  (* 1721)
1949 - Umre Fran Govekar, slovenski pisatelj, dramatik (* 1871)Misel za današnji dan Le živeti ni dovolj, imeti moramo sonce, svobodo in majceno cvetlico.


( Hans Christian Andersen)
Brez cenzure, brez lektoriranja!

30. marec 2020

objavljeno: 29. mar. 2020, 23:02 avtor: Spletni čas   [ posodobljeno 30. mar. 2020, 21:16 ]


Danes je ponedeljek. 

Do konca leta je še 276 dni. 

*** 

Spet bo burja odnesla vse, kar je za odnesti treba. 

ob 8:00 je temperatura na Obali 8 stopinj Celzija in pretežno oblačno je. V daljavi, je na morju videti velike tovorne ladje. Luka Koper deluje. 


*** 
Dogajanje 

18. dan od razglasitve epidemije v Sloveniji 

Slovenija je na podlagi 7. člena zakona o nalezljivih boleznih zaradi naraščanja števila okužb s koronavirusom 12.3.2020 razglasila epidemijo. Odredba o razglasitvi epidemije velja od 18. ure. 

15. dan od zaprtja šol in vrtcev ter drugih javnih ustanov, lokalov, restavracij in trgovin, ki niso živilske. 

***
Do 29.3.2020 do 24. ure je bilo v Sloveniji opravljenih 21.349 testiranj, od tega je bilo 763 pozitivnih testov, 26 več od prejšnjega dne.Večerni razmislek
(Aljoša Križ )

Danes mi manjka ena ura, iz 2 so rekli na 3, ponoči in kakor razumem, je dva lahko enako tri. Pa pravijo, da je matematika eksaktna veda, hi, hi ...
Ob izgubi ure sem se tudi spraševala, kateri dan v tednu je. Vsak dan imam občutek, da je nedelja in glej ga zlomka, danes je res nedelja, 29.3.2020. Predlagam, da na novo poimenujemo dneve v tednu, in sicer: nedelja, nedelja 1, nedelja 2, nedelja 3 ... nedelja 6. 

Še nekaj me preveva zadnje dneve, želela bi, da se mi v pisanju pridružite in mogoče tudi pri risanju.


Risba, Aljoša Križ, 29.3.2020

Vsako jutro nekaj malega skiciram, danes vam bi to ponudila, da mogoče prepričam Martino, da ilustrira tekste- jasno s svojo dnevno risbo, ilustracijo, skico, ki naj ne bo vezana na moj tekst. Tisto kar čuti. 

Zdaj pa v sinočnje razmišljanje. 

Vse bolj in bolj se trudim, da se ne bi okužila, saj mi je vse bolj jasno, da kot rizična skupina nimam dosti šans, da okužena nadaljujem to svojo izkušnjo živeti to življenje. Koronavirus mi je vse bolj poznan, saj berem in gledam vse videe, ki kaj povejo o njem. Potem to spravim na svoj trdi disk glave in možgani meljejo. Resnica, da je virus občutljiv na višje temperature in naj bi ga ubila že temperatura 57 stopinj Celzija, 4 minute. Ko pridem z nakupa ali z njive in spotoma prinesem pošto, operem roke, pospravim prineseno in operem roke, se slečem in oblečem v trenirko in operem roke, ter inhaliram kamilico ali žajbelj, pa roke, denarnico, ključe, kljuko od vhoda še razkužim. In naj bi bila varna v svoji hiši, brez virusa. Pa je tako? Zagledam pošto, reklame (sicer jih je zdaj malo manj), kuverte ... in se vprašam, če mogoče to ni okuženo. Kaj pa vem, če poštar ni okužen. Kaj naj naredim, najboljše v pečico za 10 minut na 80 stopinj. Če kurim na drva mi je lažje, kar na peč odložim in pustim, da se razkuži, pa še platnene vrečke za nakupovanje pridam in še ključe od hiše, ključev od avta si ne upam, so zelo dragi.
Kasneje me muči vsa embalaža iz trgovine, saj je lahko virus tudi na tem. Nemogoče je vse prestavit v druge posode ... Kompiuter v glavi pa deluje naprej. Vse se ne da dati v pečico ali na peč, kaj pa zamrzovalnik? Mogoče virus umre tudi, če ga zmrzneš. To pa je že podatek, ki ga moja glava ne pozna.
Kam smo prišli, sicer sem že prve dneve osamitve ugotovila, da se je nemogoče zaščititi, ker ko imaš v trgovini rokavice, pa jih odvržeš v smeti, ko zapustiš trgovino, ostanejo vrečke, denarnica in še marsikaj, kar si tikal z rokavicami in potem to tikaš brez rokavov ... In tako je tudi z vsem ostalim ...

Smo odgovorni, se ščitimo in pazimo, a ne vem, kam bomo prišli, če gre tako naprej, ne bomo več dolgo normalni. Sfuzlalo se nam bo, vsem skupaj in vsakemu zase. 

Končala bom s temo, tisto črno, ko ni luči. Od 20.30 do 21.30 so se sinoči ugasnile luči v podporo Zemlji. Vsi smo bili v temi, eno dolgo uro teme v temi, ki je za vse nas virus danes.

***

Sanjaj
(Lidija Polak)


sanjaj

ker to je zdaj vse

da pobegneš vranom
da ne posedaš skupaj z njimi na žici
na drogovih
na križih

sanjaj

roke
in prsi
da se razpneš čez

in usta
da se ljubiš s preteklostjo sedanjostjo in prihodnostjo
in lica
da rdijo ob tem

sanjaj
 
ker to je zdaj vse
da ne bo danes sameval brez jutri

--

--

Današnje objave (Pismo samemu sebi)Tema za kreativno pisanje 


Kaj bi storil ... če bi bil James Bond?


(Pišemo 10 minut, najbolje lastnoročno.)  

Iskrica dneva

Fotografija: Saj k'r gre. Pa vi? Ste OK?, Vanja Tajnšek


www.nikakorsic.si
Fotografija: Nika Korsič


Hrošč: 
Latinsko ime je Dlochrysa fustuosa, slovenskega nima, pripada pa družini lepencev.

Potrebujemo skarabeje, da počistijo koronavirus.Oglejte si čudovito vesolje 

Klik na fotografijo! 
https://apod.fmf.uni-lj.si/ap200330.html
Barve Saturna iz sonde Cassini
Avtorstvo slike: NASA, ESA, JPL, ISS, Cassini Imaging Team; obdelava & licenca: Judy SchmidtZgodilo se je 

1783 - V Gradcu začne delovati semenišče za Štajersko, Kranjsko, Koroško in Primorsko
1811 - Požar uniči mesto Tržič
Vir: SLOVENSKI koledar 2005 = Slovene planner 2005 (Nova revija, 2004)


1847 - Umre Štefan Lülik, madžarski slovenski pisatelj in učitelj
1853 - Se rodi Vincent van Gogh, nizozemski slikar († 1890)
1982 - Se rodi Jure Natek, slovenski rokometašMisel za današnji dan 


Imeti dober um ni dovolj; najpomembneje je, da ga pravilno uporabimo.

(Rene Descartes)
Brez cenzure, brez lektoriranja!

29. marec 2020

objavljeno: 29. mar. 2020, 00:12 avtor: Spletni čas   [ posodobljeno 30. mar. 2020, 21:16 ]


Danes je nedelja. 

Do konca leta je še 277 dni. Danes smo premaknili uro naprej.Ob 09:00 je temperatura v Izoli 9 stopinj Celzija. Sončno je in zelo pomladansko.


*** 
Dogajanje 

17. dan od razglasitve epidemije v Sloveniji 

Slovenija je na podlagi 7. člena zakona o nalezljivih boleznih zaradi naraščanja števila okužb s koronavirusom 12.3.2020 razglasila epidemijo. Odredba o razglasitvi epidemije velja od 18. ure. 

14. dan od zaprtja šol in vrtcev ter drugih javnih ustanov, lokalov, restavracij in trgovin, ki niso živilske. 

***

V Sloveniji 737 okuženih, 53 več kot včeraj.

Po svetu narašča število okuženih, v Španiji v enem dnevu umrlo 838 ljudi, 
v Italiji je novi koronavirus v zadnjih 24 urah vzel 756 življenj, število žrtev novega koronovirusa v ZDA je v soboto preseglo 2000.

Novi ukrepi:

Od polnoči prepoved poti iz občin, v zaprte javne prostore lahko le z zaščitno opremo (zaščita za nos in usta ter rokavice).Večerni razmislek
(Aljoša Križ )

Navada je železna srajca po ljudskem izročilu. Zadnja leta zelo dosti premlevam ljudsko izročilo in prav tako kar nekaj drugih, saj se počasi spet zavedamo, da je v tem modrost, ki nam jo predniki na enostaven in minimalističen način sporočajo preko verige povezanosti med nami. Včeraj sem ponudila nekaj o Konfuciju, če ste poslušali oddajo, potem se vam je mogoče, tako kot meni, vtisnilo v spomin eno od njegovih prevladujočih sporočil, naša povezanost. Skupaj lahko vse, vsak sam zase pa nič ...

Pa pojdimo k železni srajci, ki kot resničen oklep navade, povzroča kar nekaj težav, če hočemo to spremeniti. Jutranja kava (za katero sem ugotovila, da zjutraj enako lepo diši iz vsake hiše, ne glede, koliko bogati, izobraženi, versko usmerjeni ali stari so ljudje, ki v hiši živijo), je ena od navad, ki se ji ni skoraj nihče pripravljen odreči. In če se ji odpove, mu ni prijetno ... Verjetno se boste strinjali z mano, vsaj večina. 

In pride dan ali teden, je vse drugače ... Pride čez čas spoznanje, da bo tudi v bodoče vse drugače ... Zakaj se čudimo, če nam dnevi bežijo in nič ne naredimo, mogoče se vlečejo in se v času izgubljamo, a misli drvijo, se vrtijo, pritiskajo in kričijo neprestano. 

Ko se prepustimo, se pa vse skupaj ustavi in postane tako lepo, kot sem v minulih dnevih že omenila. Vrnemo se domov.
Današnje objave 

(Dnevnik gospe Viktorije Wit)

Tema za kreativno pisanje 


Nekaj ti moram povedati.


(Pišemo 10 minut, najbolje lastnoročno.)  

Iskrica dneva 
https://sites.google.com/a/inovelmedia.si/pr/marec/objave-marec/_draft_post/90880730_10214120871410185_3323526958721007616_o.jpg
Fotografija: Lepo je bilo, Lidija Polak

www.nikakorsič.si
Fotografija: Otroštvo, Nika Korsič
Oglejte si čudovito vesolje

Klik na fotografijo! 

212-urna ekspozicija Oriona
Avtorstvo slike & avtorske pravice: Stanislav Volskiy, legenda: Judy Schmidt


Če poosebimo koronavirus
(oglejmo si film)


Zgodilo se je 

1848 - Matija Majar Ziljski sestavi peticijo s programom Zedinjene Slovenije
2004 - Slovenija uradno postane članica Nata
Vir: SLOVENSKI koledar 2005 = Slovene planner 2005 (Nova revija, 2004)


1773 - Se rodi Franc de Paula Hladnik, slovenski botanik († 1844)
1874 - Se rodi Rudolf Maister, slovenski pesnik, vojskovodja († 1934)
1908 - Umre Viljem Polak, slovenski poslovnež in mecen (* 1843)
1917 - Umre Franc Gerbič, slovenski skladatelj, operni pevec (* 1840)
1942 - na Kremenjaku ustanovljena 1. štajerska partizanska brigada
1944 - Umre Ivo Grahor, slovenski pesnik, pisatelj, kritik (* 1902)
1969 - Umre Vladimir Kralj, slovenski pisatelj, gledališki kritik (* 1901)
1990 - z zakonom je bila razglašena slovenska himna Zdravljica
2002 - premiera filma Šelestenje
2004 - Bolgarija, Estonija, Latvija, Litva, Romunija, Slovaška in Slovenija postanejo članice zveze NATO
2016 - Umre Janez Zupet, slovenski duhovnik, biblicist in prevajalec († 1944)Misel za današnji dan 


Karkoli si lahko zamislite, je resnično.

(Pablo Picasso)

Brez cenzure, brez lektoriranja!

28. marec 2020

objavljeno: 27. mar. 2020, 21:09 avtor: Spletni čas   [ posodobljeno 28. mar. 2020, 11:13 ]

Danes je sobota. 

Do konca leta je še 278 dni. Ob 05:00 je še temno, tišina je, le srake so že glasne, temperatura je 5 stopinj Celzija, napovedujejo pretežno oblačen dan. No, danes so nam odsvetovali tudi sprehode v naravo zaradi onesnaženosti ozračja s saharskim peskom. Kaže, da bo jutri bolje.


*** 
Dogajanje 

16. dan od razglasitve epidemije v Sloveniji 

Slovenija je na podlagi 7. člena zakona o nalezljivih boleznih zaradi naraščanja števila okužb s koronavirusom 12.3.2020 razglasila epidemijo. Odredba o razglasitvi epidemije velja od 18. ure. 

13. dan od zaprtja šol in vrtcev ter drugih javnih ustanov, lokalov, restavracij in trgovin, ki niso živilske. 

***

V Sloveniji 684 okuženih, 52 več kot dan prej. V zadnjih 24 urah je v Španiji umrlo 832 ljudi, največ v enem dnevu doslej. V Italiji je zaradi covida-19 umrlo 889 ljudi. Nemčija bo ukrepe podaljšala vsaj do 20. aprila. Število okuženih po svetu preseglo 600.000.

Obeta se nam strožja omejitev izhodov iz stanovanj.


Večerni razmislek
(Aljoša Križ )


Že nekaj dni se družimo, poskušam deliti svoja razmišljanja, osebno doživljanje današnje situacije in vprašanja, ki se mi pri tem, da imam po dolgih letih malo več časa, pojavljajo. Ob razmišljanju pa prav tako najdem čas, da malo več spremljam medije in to predvsem poslušam radio in odkrivam veliko kvaliteto določenih programov in oddaj.

Danes bom kratka: 

Tudi 1.000 km dolga pot se začne s prvim korakom. Konfucij

V podkastah najdete oddajo o konfucijanstvu kot nam nepoznani filozofiji, ki jo zamenjujemo z današnjimi razlagami uvedenih idej po Konfuciju, ki so neka osnova kitajske politike. Zelo priporočam.

Goran Dekleva 25. 03. 2020 Uvod v konfucijanstvoKonfucij je ena najvplivnejših osebnosti vse človeške zgodovine, njegova misel je vgrajena v same temelje kitajske civilizacijeMajarena - kultura komuniciranjaPozdravljeni!

Uf, tale izolacija je pa hud izziv! Toda slej ko prej bomo prestali tudi to. Je pa priložnost za vpogled v naša življenja in resetiranje navad. Tudi jedilnih, saj so le-te neposredno povezane z našim zdravjem.

Majarena se bo v tem obdobju razpisala o uporabi hrena v prehrani, ki daleč presegajo tisto, večini najbolj znano kombinacijo s šunko in jajci.

Danes so poleg našega domačega kruhovega hrena na vrsti še avstrijsko-nemški ter nekaj italijanskih receptov.
Do prihodnjič pa bom preverila še recepture, ki jih uporabljajo za hren Francozi, Španci in Britanci. Povezava na članek Hren naš vsakdanji.

Smeh je pol zdravja, zato ni nikoli preveč razlogov zanj.
Zato se nasmejte ob branju Krokodilskih vicev.

Naj bo vaš vikend spokojen in vir novih življenjskih zamisli.

Majarena

Današnje objave 
Tema za kreativno pisanje 

Moraš biti kot človeški zobje, ali nohti, kot človeško orožje, kot meč, sulica, puška in bomba, kajti človek je točno tak.

(Szczepan Twardoch; Morfij)

(Pišemo 10 minut, najbolje lastnoročno.)  

Iskrica dneva 
Fotografija: Saj k'r gre. Pa vi? Ste OK?, Vanja Tajnšek
Oglejte si čudovito vesolje 

Klik na fotografijo!
https://apod.fmf.uni-lj.si/ap200327.html
Majhna kapljica galaksije
Avtorstvo slike & avtorske praviceMassimo Tamajo
Zgodilo se je 

1899 - Izide Čaša opojnosti, prva pesniška zbirka Otona Župančiča
1923 - Italijanski kralj izda odlok o poitaljenju slovenskih in hrvaških imen v Julijski krajini
1994 - Po aferi Depala vas odstavljen obrambni minister Janez Janša
Vir: SLOVENSKI koledar 2005 = Slovene planner 2005 (Nova revija, 2004)1941 - Umre Adeline Virginia Stephen - Virginia Woolf, angleška pisateljica (* 1882)
1962 - Se rodi Jure Franko, slovenski alpski smučar
2016 - Mihael Butara, slovenski generalmajor Jugoslovanske ljudske armade (* 1922)Misel za današnji dan 

Brez poigravanja z zamislimi se ne bi porodil noben ustvarjalen dosežek. Igri domišljije dolgujemo več, kot si lahko mislimo.

(Carl Jung)

Brez cenzure, brez lektoriranja!

27. marec 2020

objavljeno: 26. mar. 2020, 23:42 avtor: Spletni čas   [ posodobljeno 27. mar. 2020, 09:05 ]

Danes je petek. 

Do konca leta je še 279 dni. Ob 07:30 je v Izoli oblačno vreme, še vedno piha burja, temperatura pa je nekoliko višja kot prejšnje dni, 9 stopinj Celzija.


Dan je dolg že 12 ur 35 minut.

*** 
Dogajanje 

15. dan od razglasitve epidemije v Sloveniji 

Slovenija je na podlagi 7. člena zakona o nalezljivih boleznih zaradi naraščanja števila okužb s koronavirusom 12.3.2020 razglasila epidemijo. Odredba o razglasitvi epidemije velja od 18. ure. 

12. dan od zaprtja šol in vrtcev ter drugih javnih ustanov, lokalov, restavracij in trgovin, ki niso živilske. 

*

V Sloveniji je potrjenih 635 primerov okužbe z novim koronavirusom, zgolj v četrtek je bilo potrjenih 70 novih primerov. Za posledicami koronavirusne bolezni 19 je umrlo že devet oseb.

Evropa je s preko 15.000 smrtnimi žrtvami najhuje prizadeta celina zaradi pandemije koronavirusa. Najhuje je v Španiji in Italiji, število smrtnih žrtev pa strmo narašča tudi v Franciji. ZDA pa so medtem po številu potrjenih okužb prehitele celo Kitajsko. Po vsem svetu je število okuženih preseglo pol milijona.*

*Vir: Internet, 24ur

*** 


Danes je tudi svetovni dan gledališča. 

https://sites.google.com/a/inovelmedia.si/pr/marec/objave-marec/27marec2017/463px-Plakat_za_%C5%BDupanovo_Micko_1869.jpg
Plakat za Županovo Micko iz leta 1869; Vir WikipedijaVečerni razmislek
(Aljoša Križ )

Pa je še en dan preživet s svojimi ali sami s sabo. 

Nekoč, nekdaj, ko smo še imeli festivale in smo predstavljali lutkarstvo med otroki, sem poskusila motivirati otroke, da bi namesto igric, ki se jih igrajo s telefoni ali na računalnikih prešli na drugačne igre, ki niso nič manj zanimive, so pa veliko bolj koristne in ti popestrijo življenje. Kljub svojim letom se take igre in igrice igram zelo rada, skozi celo svoje življenje. Dala bom primer, ki se ga da uporabiti v zelo dosti življenjskih situacijah, pri različnih dnevnih opravilih, skratka z malo domišljije skoraj povsod. 

Večkrat ko imam neko pot z avtom si zadam kakšno nalogo, ki je v povezavi z vožnjo. Če grem na primer iz Izole v Koper si rečem, da bom vozila tako, da čim manj krat zaviram. Če hočem dober rezultat, moram biti zbrana, ko vozim in paziti moram, da imam veliko varnostno razdaljo, da ne pritiskam na gas, in da ne vozim hitro, zelo zbrano, moram spremljati ves promet na cesti ... In tako, ob neki zabavi in igri, sem nagrajena z manjšo porabo goriva, z doslednim upoštevanjem cestnih predpisov, manj uničujem zavorne ploščice, disk in vožnja zelo hitro mine. Mogoče je pri tej igri resnično izguba kakšne minute, a je zanimivo in poživlja vsakodnevno rutino, ki se je skoraj ne zavedamo več. 

Še malo idej, kot na primer menjanje ure zvonjenja zjutraj, nastaviš si jo tako, kot se ti zdi za naslednji dan popolno - ne vsak dan enako (poskusite, že 3 ali 16 minut prej ali kasneje zamenja ritem), izbereš dan, ko vse ješ z levo roko, če si desničar in obratno, če si levičar. Določiš si počepe, npr. 10, preden se ponovno usedeš ali ponoviš 10 tujih besed, ki si si jih za ta dan določil za na novo pridobljeno znanje, preden si greš umit roke ... 

Tako lahko motiviramo otroke, lahko skupno na zabaven način preživljamo dnevne obveznosti in zakaj ne, sebe in svoj način življenja lahko oplemenitimo, na zabaven in ustvarjalen način.

Moja zadnja igra je, da želim čim več dni preživeti, da mi ni potrebno obiskati trgovine. Na začetku sem hodila v trgovino na 3 dni, zdaj zadnjič sem bila po 6 dnevih. Želim popraviti svoj rekord.

Igrajmo se, zdaj po dolgih letih imamo spet čas, vsaj nekaj več, kot smo ga imeli.Hmeljišče
(Vanja Tajnšek)

Že lani sem gledala sezonske delavce v hmeljišču blizu doma. Delali so v vsakem vremenu, jedli kar na njivah, brez prenosnih wc-jev. ZDAJLE pa so že zopet tu - a je res treba v taki situaciji, sredi blata, vetra, vsake toliko prinese še sneg, da korone ne omenjam, delati v hmeljiščih?! 


https://sites.google.com/a/inovelmedia.si/pr/marec/objave-marec/27marec2020/91267450_894681854335830_4199560636243378176_o.jpg
Fotografija: Vanja Tajnšek, 26.3.2020


Cik cak po travniku
(Tatjana Brozič)

Danes pa cik cak po travniku in trikrat okoli plaže. Da nadoknadim včerajšnji dan. Ampak piha pa, piha...

Fotografija: Tatjana Brozič, Svetilnik, 27.3.2020Zdravje? Jaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!
(Zarja Trkman)

Ura je 5.00, zbudila sem se ob 3.00, najverjetneje zaspala še kakšno uro, pogledala na uro ob 4.00. 

Vstanem, ker imam nemirne noge. Še prej naredim nekaj vaj za hrbet in noge ter roke. V postelji, kot vsako jutro. Da ne zakrnim. Če tega ne bi delala sleherni dan, sam bog ve, kako bi hodila (po stanovanju s hoduljo, po stopnicah držeč se za ograjo, včasih s palico nekaj metrov do avta …). 

Pogled .....?
Kam ........?
Kako .......?
Kje ..........?
Kdaj ........?

trenutek, ki ima 1000 vprašanj ... odšla je v noč z zamegljenim pogledom, samo zvezde v odsevu mesečine na utrujene pramene ... in kodrček zlat prebuja spomine ... ne vem, moram priti k sebi ... takrat pa čujem en glas ... ne hodi k sebi - pridi k meni ...
... trenutek spomina ...
naj traja ... naj traja ... naj traja

(Sandi Rihter)

*

Bi prišla k tebi,


a le za trenutek,
hip,
na vsa tisočera vprašanja
odgovora ni.

(Vanja Čibej)
Tema za kreativno pisanje 

O tebi nič ne vem, od kod te je veter pripihal, ne vem nič o tvojih slabih in dobrih straneh, samo nekaj vem, da moje srce držiš v svojih dlaneh.

(Szczepan Twardoch; Morfij)

(Pišemo 10 minut, najbolje lastnoročno.)  

Iskrica dneva 
www.nikakorsic.si
Fotografija: Tris, Nika Korsič
Oglejte si čudovito vesolje 

Klik na fotografijo! 
https://apod.fmf.uni-lj.si/ap200327.html
Majhna kapljica galaksije
Avtorstvo slike & avtorske pravice: Massimo Tamajo


Zgodilo se je 

1927 - V Ljubljani dobili prvo avtomatsko telefonsko centralo
Vir: SLOVENSKI koledar 2005 = Slovene planner 2005 (Nova revija, 2004)


1713 - začetek tolminskega punta
1941 - zaradi pristopa Kraljevine Jugoslavije k trojnemu paktu v Beogradu izbruhnejo demonstracije; izvedejo državni udar, zrušijo regenta kneza Pavla Karađorđevića in za kralja razglasijo Petra II.Misel za današnji dan 


Karkoli boste storili, bo nepomembno,
a nadvse pomembno je, da to storite.

(Mahatma Gandi)
Brez cenzure, brez lektoriranja!

26. marec 2020

objavljeno: 25. mar. 2020, 21:44 avtor: Spletni čas   [ posodobljeno 26. mar. 2020, 15:15 ]

Danes je četrtek. 

Do konca leta je še 280 dni. 
V trenutku priprave vsebine je ura 05:37, zunaj je še tema in hladno je. Burja ne pojema, kot bi se zima še ne hotela posloviti. Temperatura v Izoli je 4 stopinje Celzija. Danes sonce vzide ob 05:56, zaide pa ob 18:26.


*** 
Dogajanje 

14. dan od razglasitve epidemije v Sloveniji 

Slovenija je na podlagi 7. člena zakona o nalezljivih boleznih zaradi naraščanja števila okužb s koronavirusom 12.3.2020 razglasila epidemijo. Odredba o razglasitvi epidemije velja od 18. ure. 

11. dan od zaprtja šol in vrtcev ter drugih javnih ustanov, lokalov, restavracij in trgovin, ki niso živilske. 

V Sloveniji: Število potrjenih primerov okužbe s covidom-19 je naraslo za 36, in sicer na 562. Trenutno je hospitaliziranih 98 ljudi, 17 jih je na intenzivni negi. Ponoči je na Infekcijski kliniki umrl oskrbovanec doma za starejše iz Metlike, ki je bil kronični bolnik.Večerni razmislek
(Aljoša Križ )


Na tej prelepi gori je, ob rednem izmenjavanju sonca in lune, dneva in noči, živela RADOST. Kako je bila srečna v tem prelepem svetu, kjer se je ves čas veselila in živahno preživljala vse trenutke tega tako lepega, njej danega časa. (...)


Razmišljam o strahu, o strahovih ...

Po ljudskem izročilu, včeraj ga je razdelil med nas nek gospod Leon na Toplovodu (Val 202), ga danes ponudim še vam:

Kuga je prišla v Damask. Pa jo je srečal neki jezdec in jo vprašal, po kaj je prišla. Po 1.000 ljudi, je rekla Kuga. 

Čez nekaj mesecev, ko se je Kuga odpravljala proč, sta se z jezdecem ponovno srečala. Jedec je Kugi odčital, da je lagala, saj je rekla, da je prišla po 1.000 ljudi, vzela pa jih je 50.000.

Kuga se z njim ni strinjala. Povedala mu je, da jih je ona vzela samo 1.000, kot je rekla, in da ostale je vzel strah.

Hvala g. Leon, delim dalje, kot je prav za ljudsko izročilo. In tudi razmišljam.


Morje ve
(Tatjana Brozič)


Ne vem, od kod ta ljubezen do morja. Morda zato ker živim ob njem, morda so mi to privzgojili ali pa se preprosto rodiš tak. Eni obožujemo morje, drugi hribe, tretji spet nekaj drugega.

Vem pa, da je zame morje nekaj posebnega, saj me pomirja in marsikdaj osrečuje. Ne glede na to, če sem srečna, žalostna ali jezna, morda brez volje in popolnoma brez domišljije vem, kaj mi bo v pomoč. Sprehod do obale in posedanje na skalah. Na prvi pogled deluje ta velika voda vedno enako. Je modra, neskončna, včasih mirna in včasih razburkana. Zame je vse več, kot samo to. Le umiriti se je treba in prisluhniti. Niti en zvok ni enak drugemu, vsak val, ki se ustvari na površju, je drugačen, veter zaokroži na nešteto načinov in z raznoliko močjo. Le umiriti se je treba!

Mislim prepustim prosto pot, nadiham se svežega zraka in občutek je čudovit. Kot bi mi morje odgovorilo in mi pokazalo poti, ki jih lahko izbiram.

V teh dneh izolacije mi je sprehod do obale postal rutina. Včasih predelujem neverjetne občutke, ki jih povzroča (samo)izolacija, včasih zaidem v premlevanje globokih misli, velikokrat pa je dovolj le opazovati dogajanje. Ladje in ladjice, ki se ne ustavijo, galebe in kormorane, ki prosto in neobremenjeno letajo in zasnežene vrhove na drugi strani. Prijetno je pomahati komunalnemu delavci, ki vsak dan ob isti uri čisti sprehajališče, pozdraviti sprehajalce psov in tistih par ljudi, ki si dnevno privoščijo isto kot jaz. Vse na daljavo in brez stika, točno tako, kot mora biti. Lepo pa je videti iskrico v očeh ljudi, ki jih do nedavnega nisem opazila in verjetno tudi oni mene ne.Svet postaja in je že postal drugačen. Upam, da boljši.

A morje ve, kdaj bo konec teh neprijetnih časov? Morda ve. A ostaja skrivnostno. Vsak dan mu bom prisluhnila in kdo ve, morda mi izda kako skrivnost.***

Preženi strah
sonce, burja, zrak
Ostani zdrav(a),
o-sama@tvojaKRoNA.

(Zarja Trkman)
Današnje objave 

(Aktualno)

(Vse-eno)Tema za kreativno pisanje 

Sediš v avtu s prižganim motorjem, čutiš slabost od vodke in praznega želodca, in kaj? In čakaš, pijan.
Na kaj čakam? Kaj se bo zgodilo?
Saj vendar veš. Samo pretvarjaš se pred samim sabo, da ničesar ne veš in da nič ne razumeš.

(Szczepan Twardoch; Morfij)

(Pišemo 10 minut, najbolje lastnoročno.)  

***

Odšel je, s steklenico vodke. Napil se je in zdaj čaka, kaj se bo zgodilo. Nič se ne bo zgodilo, nič samo od sebe. Morda bo zaspal, bruhal, izbruhal večerjo, ki sem mu jo skuhala. Z veseljem, z ljubeznijo sem mu jo ponudila.

Še vedno pretresen, da se je okužil, ni mogel verjeti, da se je to prav njemu zgodilo. O tem in še marsičem sva se pogovarjala. O življenju, o preteklosti, o očetu, ki je prerano odšel, o načrtih, o sanjah. Njega in njegove družinice. O težkem obdobju za človeštvo.

Potem je odšel iz mojega doma. V osamo, v osamljenost, v samoizolacijo. V svoj avto. In se ga napil.

Tako mi je pripovedoval drugi večer, ko je bil pri meni na večerji, pri svoji mami. Ki ga razumem in spoštujem takega kot je. Ker je čudovit mlad moški, ki si šele ustvarja poklicno pot. Je na višku svojih sposobnosti.

"Na kaj čakam? Kaj se bo zgodilo?" Me vpraša. On, moj ljubljeni sin.

"Saj vendar veš. Samo pretvarjaš se pred samim seboj. Da ničesar ne veš, da nič ne razumeš. " Mu odgovorim.

"Najbolje, da se zadeneš, da pozabiš še tisto, kar veš," rečem ironično.

Razume, ve, ta moj sin o čem govorim. O travi, ki jo je včasih konzumiral. 15 let, dokler ni sam razumel, da to ne pelje nikamor. Ko sva se o tem pogovarjala, mi je, takrat še študent rekel: »Mama, saj to počnejo vsi. Saj ne škodi, en joint pred spanjem, z dobro travo. Namesto piva!«

Ok, ni imelo smisla, da mu rečem: »Vsi pa že ne kadijo, veliko jih je, ki ne poskusijo alkohola niti trave, pa drugih omamnih stvari tudi ne. Tudi tvoj prijatelj, ki ga ceniš in spoštuješ!«

Takrat ni imelo smisla.

Zdaj pa. Kot hoče. Odrasel je, naj dela kar hoče. 

Njegovo življenje ni moje. Lahko se z njim igra ali pa ga ŽIVI.

Le to sem mu povedala, nič več.

Bog pomagaj!

(Zarja Trkman)


Iskrica dneva 
 
Fotografija: Burja v Izoli, Cvetka Mezgec, 22.3.2020
Oglejte si čudovito vesolje 

Klik na fotografijo! 
https://apod.fmf.uni-lj.si/ap200326.html
Postaja Andromeda
Avtorstvo sestavljene slike & avtorske pravice: Ralf Rohner
Zgodilo se je 


1511 - Močan potres z žariščem na območju Idrije in Cerkno prizadene Kranjsko in okolico
1943 - V spopadu med partizani in Italijani v Jelenovem žlebu pade 106 Italijanov 
Vir: SLOVENSKI koledar 2005 = Slovene planner 2005 (Nova revija, 2004)


1838 - Se rodi Janez Mencinger, slovenski pisatelj, satirik († 1912)
1920 - Umre Avguštin Stegenšek, slovenski umetnostni zgodovinar (* 1875)
1942 - ustanovljena 1. štajerska partizanska brigada
1943 - Gubčeva in Cankarjeva brigada v bitki v Jelenovem žlebu premagata italijansko divizijo Macerata
1944 - Umre Anton Breznik, slovenski jezikoslovec (* 1881)
1993 - Umre Anton Peterlin, slovenski fizik (* 1908)Misel za današnji dan 


Nemogoče pomeni le, da še nisi našel rešitve.

(Anonimus)

Brez cenzure, brez lektoriranja!

25. marec 2020

objavljeno: 25. mar. 2020, 02:19 avtor: Spletni čas   [ posodobljeno 25. mar. 2020, 12:16 ]

URL-ja pripomočka ni bilo mogoče najti.

Danes je sreda. 

Do konca leta je še 281 dni. 

Ob 10:10 je je v Izoli sončno in vetrovno ter 7 stopinj Celzija. Na temno modrem morju plešejo ovčke, italijansko obalo pa je zaslutiti v zabrisani črti obzorja.
Po Sloveniji danes sneži. 

Danes je tudi materinski dan. Je neformalen praznik posvečen materam. Dogajanje 

13. dan od razglasitve epidemije v Sloveniji 

Slovenija je na podlagi 7. člena zakona o nalezljivih boleznih zaradi naraščanja števila okužb s koronavirusom 12.3.2020 razglasila epidemijo. Odredba o razglasitvi epidemije velja od 18. ure. 

10. dan od zaprtja šol in vrtcev ter drugih javnih ustanov, lokalov, restavracij in trgovin, ki niso živilske. 

Število obolelih za Covid-119 se je povzpelo na 528, od včeraj na danes 48. Do danes je bilo skupno opravljenih 16113 testiranj. Med zdravstvenimi delavci je 73 oseb okuženih z novim koronavirusom.

*

Danes se je iz Amerike vrnil domov deček Kris. Tam je bil na zdravljenju. Denar za zdravilo zolgensma (okoli 2 milijona evrov) je zbirala vsa Slovenija. Kris je po zdravilu vidno napredoval in počuti se dobro.
Današnje objave 

(Vse-eno, Zarja Trkman)

(Aktualno)Večerni razmislek
(Aljoša Križ )

Zvečer sem po kar zmedenem dnevu bila v hecnih vetrovih (ob burji) in razmišljala sem, da je trenutna situacija taka, kot da smo otroci, ki so se neprimerno vedli in smo zato zdaj kaznovani, moramo ostati vsak v svoji sobi, dokler se ne poboljšamo.
Tako nekako izgleda, ker smo se imeli za velike in pametne, a mati Zemlja misli drugače.Ko je bila moja pomlad drugačna
(Tatjana Brozič)
Konec marca brskam po spominih in kot marsikdo v tem času, po fb straneh.

marec 2017 - delam, plesni večer
marec 2018 - ustvarjam, velikonočni prazniki
marec 2019 - delam in ustvarjam, tango delavnica

Marec 2020 - zaprta v zlati kletki svojega doma, z mislijo na vse, ki jih pogrešam, in z željo, da se kmalu spet vidimo. Za zdaj pa ostajam DOMA, razmišljam POZITIVNO in verjamem da nas v prihodnosti čaka veliko LEPEGA.


Ne pozabi 
Tema za kreativno pisanje 

Takrat bi bilo bolje, če bi umrl. Srečni tisti, ki so v peklu: končno jim ni več potrebno prenašati sveta.
(Szczepan Twardoch; Morfij)

(Pišemo 10 minut, najbolje lastnoročno.)  
Iskrica dneva 
https://sites.google.com/a/inovelmedia.si/pr/marec/objave-marec/25marec2020/17634375_249748362162519_6042446035536614237_n.jpg
Fotografija: Vanja Tajnšek
Oglejte si čudovito vesolje 

Klik na fotografijo! 
https://apod.fmf.uni-lj.si/ap200325.html
Območje nastajanja zvezd S106
Avtorstvo slike: NASA, ESA, Hubble Legacy Archive; obdelava & avtorske pravice: Utkarsh Mishra


Zgodilo se je 


1889 - Fran Gerbič pripravi v Ljubljani prvo operno predstavo v slovenščini, enodejanko V Vodnjaku Vilema Blodka
1918 - Dvesto tisoč slovenskih žena in deklet s podpisi podpre Majniško deklaracijo
Vir: SLOVENSKI koledar 2005 = Slovene planner 2005 (Nova revija, 2004)


1941 - Kraljevina Jugoslavija na Dunaju podpiše pristop k trojnemu paktu, kar spodbudi burne demnostracije
1944 - v Beli krajini se prično volitve v Narodnoosvobodilne odbore
1955 - na avstrijskem Koroškem ustanovljena Zveza slovenskih organizacij
1968 - Umre Karel Levičnik, slovenski general (* 1900)
1981 - slovenska skupščina sprejme srednjeročni načrt razvoja SlovenijeMisel za današnji dan 


Bodite pozorni na to, kaj se pretvarjate, da ste;
smo namreč to, kar se pretvarjamo, da smo.

(Kurt Vonnegut)Brez cenzure, brez lektoriranja!

24. marec 2020

objavljeno: 23. mar. 2020, 23:02 avtor: Spletni čas   [ posodobljeno 25. mar. 2020, 03:41 ]
Danes je torek. 

Do konca leta je še 282 dni. 

V Izoli je prelepo pomladno jutro. Ob 7:00 je temperatura 3 stopinje Celzija in še vedno piha burja. 


Dogajanje 

12. dan od razglasitve epidemije v Sloveniji 

Slovenija je na podlagi 7. člena zakona o nalezljivih boleznih zaradi naraščanja števila okužb s koronavirusom 12.3.2020 razglasila epidemijo. Odredba o razglasitvi epidemije velja od 18. ure. 

9. dan od zaprtja šol in vrtcev ter drugih javnih ustanov, lokalov, restavracij in trgovin, ki niso živilske. 


Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje je bilo danes do 14. ure potrjenih 480 primerov okužb, včeraj 442. Najbolj pereče območje še vedno ostaja osrednjeslovenska regija.

Število smrti je v Španiji preseglo 500 v enem dnevu. V Italiji je v zadnjih 24 urah zaradi okužbe s covid-19 umrlo 743 ljudi. Na Kitajskem se epidemija umirja. Doslej so zabeležili več kot 81.000 primerov okužb, covid-19 pa je na Kitajskem vzel 3.277 življenj.
 


Današnje objave 

(Poezija)

(Virtualna galerija)

(Selivke se vračajo, Iztok Geister)
Večerni razmislek
(Aljoša Križ )

Ker sem samozaposlena v umetnosti, se o besedi umetnost dostikrat sprašujem, kako bi jo širše razložila, sebi ali komu drugemu, ki bi me vprašal, kaj ta beseda zame pomeni. V nekaj besedah tako, po včerajšnjem razmišljanju:

Umetnost je užitek iskanja popolnosti. Če jo najdeš, jo deliš. 
Ne najdeš je v enem kosu, temveč v drobtinicah.

Korona vs G5 
(Zarja Trkman)

Pravkar sem pogledala zanimiv video, ki je potrdil moje razmišljanje, kakšna je povezava z G5 in korona virusom ter okužbe z njim. Italija je skorajda v celoti pokrita z G5 sistemom WF-ija. In kje so razvili ta sistem. Na Kitajskem, v Wuhanu. Vse jasno? Meni ja! 

Danes je do mene prišel tudi zapis o ukrepih na Švedskem. Nobene šole in vrtca niso zaprli, lokali obratujejo, ljudje se družijo. Sicer se ne objemajo in poljubljajo, a skupaj so. Srečni, da je tako. Švedska je odprta proti sosednjim državam, torej meja niso zaprli. 

Torej, Švedska in Singapur … nekaj podobnega. 

Povsem odveč je ta panika, ki se umetno ustvarja med ljudmi. Strah se jim je zalezel pod kožo. Danes 12. dan od uvedbe »Ostani doma« je zastrašujoče mirno na mestnih ulicah. Nikjer nobenega, pa je delovni dan. Mesto je izumrlo. Vsak dan je nedelja, zame. Tako občutim vsak dan znova. 

Vesela sem, da nisem podlegla temu kolektivnemu strahu, da nisem ovca, ki bi slepo sledila ovnu vodniku v prepad, da mislim s trezno in hladno glavo. Da ne j…m ukrepov. F..k off, res. Z mano ne bo nihče manipuliral. Ne dam se. Sem pač svojeglava, svobodna v mislih in dejanjih. Svobodna v govoru in besedah. Svobodna v ZAPISIH. Naj tako ostane. Všeč sem si, hihihi. 

Lep popoldan na sončku in v burji, ki spiha vse trdovratne stvari v zraku. Tudi VIR-USA. Ajoj, kakšna simbolika: VIR-USA, ajoj!!!


Ne pozabi Tema za kreativno pisanje 

In je odprla vrata. Metež in veter sta se ji zagnala nasproti in se z njo spopadla za vrata.
(Lev Nikolajevič Tolstoj)

(Pišemo 10 minut, najbolje lastnoročno.)  
Iskrica dneva 
Fotografija: Rožnato, Lidija Polak
Oglejte si čudovito vesolje 

Klik na fotografijo! 
https://apod.fmf.uni-lj.si/ap200324.html
Črna luknja zruši mimoidočo zvezdo
Avtorstvo ilustracije: NASAJPL-Caltech
Zgodilo se je 


1528 - V vseh avstrijskih deželah se začne cerkvena vizitacija
1919 - Pri glasbeni matici ustanovljen konzervatorij
1924 - Umre zgodovinar srednjega veka Franc Kos
1993 - Umre fizik Anton Peterlin
Vir: SLOVENSKI koledar 2005 = Slovene planner 2005 (Nova revija, 2004)

1835 - Jožef Stefan, slovenski fizik, matematik, pesnik († 1893)
1883 - Alojzija Štebi, slovenska političarka, novinarka, urednica, aktivistka († 1956)
1902 - Jakob Missia, slovenski kardinal (* 1838)
1964 - Franc Posel, slovenski kemik
1972 - Milko Kos, slovenski zgodovinar (* 1892)
1992 - Slovenija postane članica KEVS (danes OVSE)Misel za današnji dan 


Življenje je preveč pomembno, da bi ga jemali resno.

(Oscar Wilde)


Brez cenzure, brez lektoriranja!

23. marec 2020

objavljeno: 22. mar. 2020, 21:30 avtor: Spletni čas   [ posodobljeno 23. mar. 2020, 12:15 ]


Danes je ponedeljek. 

Do konca leta je še 283 dni. 
Ob 5:30 je v Izoli 2C, precej se je ohladilo. 


Dogajanje 

11. dan od razglasitve epidemije v Sloveniji 

Slovenija je na podlagi 7. člena zakona o nalezljivih boleznih zaradi naraščanja števila okužb s koronavirusom 12.3.2020 razglasila epidemijo. Odredba o razglasitvi epidemije velja od 18. ure. 

8.dan od zaprtja šol in vrtcev ter drugih javnih ustanov, lokalov, restavracij in trgovin, ki niso živilske. 

do 14:00 ure: V Sloveniji je bilo skupaj 442 potrjenih primerov, 28 več kot včeraj, do danes so umrli 3 ljudje, ki so bili okuženi. V Italiji v zadnjih 24 urah 601 smrti, Italija in Španija sta žarišči korona virusa v Evropi. Grčija je uvedla karanteno, Hongkong je zaprl vrata obiskovalcem.
Kitajska je pričela s testiranjem cepiva, Evropa pa je v sedmih državah začela s testiranjem eksperimentalnega zdravljenja. Vključenih je 3200 ljudi.
Danes je tudi svetovni dan meteorologije. 


Slovenska vojska pa praznuje dan artilerije. Današnje objave 
Večerni razmislek
(Aljoša Križ )

Nedelja, opoldan sem odnesla prijateljici dve baksi vode in toaleten papir, sama je v rizični skupini in težko pokretna zaradi bolečin v hrbtu, pa na njivo sem se namenila, v družbo fazanov in srn.
Prazno mesto, avtomobili samo parkirani, zaprte trgovine, mir in tišina. En tak lep občutek me je spremljal, tak, ki sem ga poznala, a že dolgo ne občutila. Ko sem nekaj časa predla v tem občutku, sem ugotovila, da je tak, kot da bi se vrnila domov.Ne pozabi 

Tema za kreativno pisanje 

Pa vendar ga je pehala od sebe, pehala ga je, mu trdovratno, brezsrčno trgala prte od sebe, ko se je je oprijemal. Želel si je, da bi se ji zasmilil. In včasih se ga je za trenutek usmilila. Vendar pa ga je zmeraj znova začela suvati stran, v globoko vodo, v blaznost in smrtne ure negotovosti.

(Lev Nikolajevič Tolstoj)

(Pišemo 10 minut, najbolje lastnoročno.)  
Iskrica dneva 
Fotografija: Bela roža, Lidija Polak
Oglejte si čudovito vesolje 

Klik na fotografijo! 
https://apod.fmf.uni-lj.si/ap200323.html
Od Plejad do Eridanove zanke
Avtorstvo slike & avtorske pravice: Hirofumi Okubo


Zgodilo se je 

1997 - Primož Peterka postane prvi slovenski skupni zmagovalec svetovnega pokala v smučarskih skokih
2003 - Slovenci podprejo vstop v EZ in NATO
Vir: SLOVENSKI koledar 2005 = Slovene planner 2005 (Nova revija, 2004)


1898 - Louis Adamič, slovensko-ameriški pisatelj, prevajalec († 1951)
1907 - Anton Ocvirk, slovenski zgodovinar († 1980)Misel za današnji dan 


Ljubezen se rodi, živi in umira v očeh.


(William Shakespeare)


22. marec 2020

objavljeno: 22. mar. 2020, 00:50 avtor: Spletni čas   [ posodobljeno 22. mar. 2020, 22:47 ]


Danes je nedelja. 

Do konca leta je še 284 dni. 
Ob 8:00 je v Izoli 8C, sončno, piha burja in morje je vzvalovano, v meglici so vidni obrisi italijanske obale, zasneženih Alp in Dolomitov.
ob 18:25
Tišina je strašljiva in vzbuja neprijetne občutke.


Dogajanje

10. dan od razglasitve epidemije v Sloveniji

Slovenija je na podlagi 7. člena zakona o nalezljivih boleznih zaradi naraščanja števila okužb s koronavirusom 12.3.2020 razglasila epidemijo. Odredba o razglasitvi epidemije velja od 18. ure.

7.dan od zaprtja šol in vrtcev ter drugih javnih ustanov, lokalov, restavracij in trgovin, ki niso živilske.

Ob 6.24 smo čutili močan potresni sunek. Potres je bil v bližini Zagreba, tam tudi poročajo o večji škodi. Po podatkih evropskih opazovalnic je bila njegova magnituda 5.3.

Povzetek*: 
- Okuženih je 414 Slovencev.
- Druga smrtna žrtev pri nas je tudi imela druge zdravstvene težave.
- V Španiji že 1720 mrtvih.
- Iz Pariza je priletelo 22 slovenskih državljanov.
- Potres na Hrvaškem sili ljudi ven, virus pa noter.
- Koronavirus doslej terjal 13.000 žrtev.
- Nemci bodo še vedno lahko hodili ven, vendar posamično.
- Porast okužb s koronavirusom na Kitajskem.
- Koronavirus odnaša tudi olimpijske igre.

*vir: Delo, internet, 22.3.2020Danes je tudi svetovni dan voda. 

Dan voda je bil predlagan na Konferenci Združenih narodov o okolju (UNCED) leta 1992 v Riu de Janeiru, kot dan namenjen opozarjanju širše svetovne javnosti na omejenost in ogroženost naravnih vodnih virov. Današnje objave 

(Selivke se vračajo, Iztok Geister)

(Vse-eno, Zarja Trkman)

(UTD - denar za vse, SČ)Večerni razmislek
(Aljoša Križ )

Mačka, s katero živim je kihnila in pomislila sem, ima korona virus. Nasmehnila sem se in bilo je malo za hec in malo tudi zares ... 

Nekje sredi januarja, ko sem ob jutranji kavi na radiu tako mimogrede zaznala novico, da tam nekje med Kitajci razsaja neki virus, podoben gripi, je bila moja misel, ubogi ljudje, a več kot toliko se me novica ni dotaknila. Tam daleč nekje, januarja, je bil moj natrpani urnik obveznosti in dosti misli kaj moram, kako bom in kaj bom in sploh ... za ta dan, preskok novice in samo v akcijo. Novica je ostala tam daleč. Danes, dobra dva meseca kasneje, sem pa zaprta v svojem stanovanju, ne delam več in za kakšen mesec in pol bom še nekako jedla, kaj bo pa potem ne vem. Vprašala sem se, če bi kdo od nas tistega januarskega dne znal napovedati, kaj in kako bomo živeli dva meseca kasneje. Jaz si ne bi niti slučajno znala predstavljati današnjega dne ali verjeti, da bo to, kar imamo danes, naša resničnost. Bi si znal kdo od vas? 

Kako omejeni smo v razmišljanju, da če imamo kje bit in hodimo v službo ali imamo delo, službo, smo zaščiteni in varni. Seštela sem dneve od prve novice do danes, preštela obolele in mrtve in razmišljala, kam povsod se je virus že prenesel in po osnovnošolskem seštevanju sem prišla do rezultata, da če bi bil virus ebola ali kuga, da smo v dobrih 6 mesecih s trenutnim načinom življenja ob kakšno tretjino prebivalstva, v nekaj letih pa, če bi ne postali odporni po preboleni bolezni pa nas ni več. Pomislite, kakšna neznatna stvar, nek virus, ki nas lahko na hitro izbriše - vse.

Kje so zdaj načrti, koliko bom prihranila, da v hiši kaj popravim, kje je strah, da bom težko živela z majhno pokojnino, kje so vse tiste ideje in sanje, ki naj bi bile uresničene še v času, ki mi ostaja ... Larifari, ki me je obremenjeval, delal živčno, utrujal in še marsikaj. 

Kako majhni in ranljivi smo in kako brez moči, ko narava deluje po svoje.
In vseeno danes, ko bi me moralo biti strah, za zdravje, za življenje, za moje drage, za jutri, kaj bom jedla in kako bom zmogla, znala, je vse to zbrano v mirnem in lepem dnevu, ki sem ga pravkar preživela. Današnji dan, ko se mi ni nikamor mudilo, ko sem lahko počela prav tisto, kar sem si dolgo želela, pa ni bilo časa za to. Nekako sem po dolgem času zadihala in ugotovila, da mi ni niti hudo niti težko, kot bi mi moralo biti. Končno spet sem in nekako že bom, že bomo in da o dosti stvareh nimam niti česa razmišljati. Današnji dan, jutri in pojutrišnjem se moram samo potruditi, da ostanem zdrava, da ne škodim bližnjim in da čim lepše preživim ta, naslednji dan življenja, ki mi je podarjen in se prepustim temu kar je, življenju. 
Tema za kreativno pisanje 

Najino življenje mora teči dalje, kot je teklo poprej, se je spomnila drugega stavka iz pisma.
(Lev Nikolajevič Tolstoj)

(Pišemo 10 minut, najbolje lastnoročno.)  


17:33

DANES JE SPET PRIŠEL, KLJUB kronI NA GLAVI. ALI PRAV ZATO. KDO BI VEDEL? KER VE, DA ME NI STRAH, DA ME NI STRAH SMRTI, KER VE, DA GA BREZPOGOJNO LJUBIM. TEGA SE PREJ NI ZAVEDAL. Zdaj pa se, dobro se zaveda. Hvala kOroni, ki nama je prinesla tako potrebno spoštovanje in razumevanje. Pred tremi dnevi, ko še ni vedel, da je okužen, je bil kar zoprn do mene. Ko sem ga obiskala in se hotela nekaj pogovarjati z njim, mu povedati svoje mnenje, mi je zabrusil: »Pakiraj, mama!« V solzah sem se odpeljala domov, še prej pa sem mu na robu joka rekla: »Malo več spoštovanja pa bi vendarle lahko imel do svoje mame!« Ker ga brezpogojno ljubim, mu nisem zamerila, a sem bila zelo žalostna. Z vetrom v laseh, na svojem skuterju sem si dopovedovala, da vendarle ni tako hudo. A je bilo, zame je bilo. Potem pa se je zgodil včerajšnji večer!
(Zarja Trkman)


Iskrica dneva 
Fotografija:  Plaža slepih in slabovidnih v Izoli, Cvetka Mezgec, 22.3.2020

Fotografija: Mahovi, Nika Korsič


Mahovi so pionirski organizmi, kar pomeni, da poleg lišajev prvi naselijo popolnoma gola tla.
Oglejte si čudovito vesolje 

Klik na fotografijo! 

M13: velika kroglasta kopica v Herkulu
Avtorstvo slike & avtorske pravice: Eric Coles in Mel Helm

Zgodilo se je 

1979 - Odprta retrospektivna razstava slovenske likovne umetnosti po drugi svetovni vojni
Vir: SLOVENSKI koledar 2005 = Slovene planner 2005 (Nova revija, 2004)


1979 - v ljubljanski Moderni galeriji odprta razstava slovenske povojne likovne umetnosti
1648 - Se rodi Tobija Lionelli - Janez Svetokriški, slovenski pridigar, pisec († 1714)
1909 - Se rodi Metod Mikuž, slovenski zgodovinar (†1982)
1924 - Se rodi Ivan Minatti, slovenski pesnik († 2012)
1925 - Se rodi Beno Zupančič, slovenski pisatelj, publicist († 1980)
1943 - Se rodi Jožko Šavli, slovenski zgodovinar, venetolog, publicist († 2011)
1958 - Se rodi Janez Potočnik, slovenski ekonomist, komisar v Evropski komisiji
1983 - Umre Peter Žiža, slovenski nevrolog (* 1919)


***

Nekoga moraš imeti rad
(Ivan Minatti)

Nekoga moraš imeti rad,
pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen,
nekomu moraš nasloniti roko na ramo,
da se lačna nasiti bližine,
nekomu moraš, moraš,
to je kot kruh, kot požirek vode,
moraš dati svoje bele oblake,
svoje drzne ptice sanj,
svoje plašne ptice nemoči
nekje vendar mora biti zanje gnezdo miru in nežnosti
... ker drevesa in trave vedo za samoto
kajti koraki vselej odidejo dalje,
pa čeprav se za hip ustavijo
... ker reka ve za žalost
če se le nagne nad svojo globino
... ker kamen pozna bolečino
koliko težkih nog je že šlo čez njegovo nemo srce ...


Misel za današnji dan Vse dobre knjige imajo nekaj skupnega – so bolj resnične, kot če bi se dejansko zgodile.(Ernest Hemingway)
Pesem za dušo
(Peter Šuler)


V moji duši dežuje
dežuje,
počasi rosi,
nebo joče zaradi mene,
sam ne morem jokati,
nebo joče zaradi nas,
ljudje ne znajo več jokati,
nebo joče namesto njih,
potrebujemo dež,
potrebujemo solze,
v moji duši dežuje,
to se vidi v mojih očeh,
v moji duši je nehalo deževati,
vidi se sonce v mojih očeh,
rad bi, da bi vedno deževalo,
moja duša je takrat otožna,
raje imam dež kot sonce,
mogoče, če bo deževalo, bom lahko spet jokal,
mogoče bodo ljudje znova jokali,
očiščujoč je dež,
očiščujoče so solze,
v moji duši je dež večen.


1-10 of 42