April‎ > ‎Objave April‎ > ‎

9. april 2020

objavljeno: 8. apr. 2020, 22:14 avtor: Spletni čas   [ posodobljeno 11. apr. 2020, 10:02 ]
Danes je četrtek. 

Do konca leta je še 266 dni.  Sončno je in obeta se lep pomladni dan. 

*** 
Dogajanje 

28. dan od razglasitve epidemije v Sloveniji 

Slovenija je na podlagi 7. člena zakona o nalezljivih boleznih zaradi naraščanja števila okužb s koronavirusom 12.3.2020 razglasila epidemijo. Odredba o razglasitvi epidemije velja od 18. ure. 

24. dan od zaprtja šol in vrtcev ter drugih javnih ustanov, lokalov, restavracij in trgovin, ki niso živilske. 

Do 8.4.2020 do 24. ure je bilo opravljenih 31.813 testiranj*, od tega je bilo 1136 pozitivnih testov, 33 več kot dan prej.

***

Nekaj COVID-19 kronologije:
(Bartolo Lampret)


31. januar – prva primera okužbe z virusom v Italiji. Gre za dva kitajska turista v Rimu. Isti dan italijanska vlada ukinile vse lete na Kitajsko, kar je prvi tak ukrep v Evropi. Kitajca sta bila iz bolnice odpuščena 22. oz. 26. februarja.

6. februar – tretji primer okuženega v Italiji (Italijan, ki se je vrnil iz Wuhana), 22. februarja ga izpustijo iz bolnišnice kot ozdravljenega.

14. februar – četrti primer v Lombardiji (Castiglione d'Adda), ki ga napačno diagnosticirajo kot prehlad.

16. februar – zaradi težave z dihanjem četrtega pacienta sprejmejo v bolnico (Codogno) in tudi tam ne posumijo na nov virus. Ker ni obravnavan kot okužen z virusom, pri njegovi obravnavi ne uporabljajo zaščitne opreme. Virus se prenese na osebje bolnice, paciente in obiskovalce. Ta 38-letni moški z aktivnim socialnim življenjem je bil tedne asimptomatski nosilec virusa. Najbrž gre za t.i. nultega pacienta. Njegova žena tri dni kasneje pove, da je bil 21. januarja v stiku s prijateljem, ki se je vrnil iz Kitajske, ki pa je bil na testu negativen. Kasneje so tako pacient, žena in prijatelj na testu pozitivni.


***

Večerni razmislek
(Aljoša Križ )Nedelja 3, 8.4.2020

Zelo dosti sem zadnje tedne razmišljala o umetnosti, ki bo pri nas v ogromni recesiji, verjetno še večji kot turizem in neživilska trgovina, posledično tudi industrija. Saj se bo še naprej ustvarjalo, ker ljudje, ki so temu namenjeni, ne bodo mogli, da ne bi delali in delili. 

Če malo pogledamo, od nekoč do danes, v veličino ustvarjenega na področju kulture, se lahko vprašamo, koliko nam le ta polepša, oplemeniti in olajša življenje.

Kapital se ne zaveda, da bi danes ne mogel ustaviti ljudi, jih umirit in osamit, skratka onemogočit in pustit pridne čakat, da jih bo, ko mu bo spet potrebno ponovno uporabil (ponucal po domače). 


Kako bi mi vsi zdržali osamo in strah pred negotovo prihodnostjo, če ne bi bilo filmov, igric, pravljic, knjig, glasbe ... Si lahko predstavljate minule dneve brez vsega tega?

V starih kulturah so politiko vodili ljudje, ki so imeli zadosti premoženja, da so to lahko opravljali brezplačno in razmišljam, da je mogoče pri človeku, ki je poln grehov in skušnjav, to edina možna izvedba dobre politike, posledično dobre in poštene družbe.

A vsi mi, celotna človeška populacija, ponovno in ponovno odkrivamo toplo vodo.
Mogoče vas lahko potolažim z znano resnico, ki je bila zadnje dneve večkrat omenjena tudi javno, da vlade, ki so uspešne v kriznih obdobjih, so kasneje neprimerne za obdobja po krizi. Čuvajmo se in počakajmo, da vidimo, kaj bo.


Ilustracija: Aljoša Križ, april 2020
***

Zalogice denarja so začele kopneti
(Dragan Funa)


No, pa se je začelo! Zalogice denarja so začele kopneti. 

Začela so se prva nezadovoljstva, nerganje, stokanje, preklinjanje, moledovanje in kar je najhuje, nervoza in strah. Predvsem je to opažati v zasebnem sektorju samozaposlenih, s.p., kulturniki, gostinci, mali trgovci, turistični delavci, vinarji in vse kar je vezano na gostinstvo in turizem ... Ta sektor pač nima velikih finančnih resursov, še manj rezerv. 

Kaj zdaj??! Tamle v parlamentu je samo pametovanje, nakladanje, prepucavanje, 300 amandmajev na 1 člen zakona. Za vsak amandma 2 do 3 ure razprave, pa še prej usklajevanje na razno raznih odborih. Pa prekinitve, ker je treba prezračiti dvorano, pa treba je tudi spati pa jesti vmes. Eni so neumorni, oglašajo se po 10-krat, da bi razložili, da se ne strinjajo v eni in isti točki. 

Ljudje to gledajo, jutri je treba v trgovino. Zmanjkalo mi je vsega. Jutri je zadnji dan za plačilo lizinga, kredita, davčnega dolga ...

Han ima besedo, Kordiš se je že 25-krat prijavil in nas zmerja, da smo pohlepni kapitalisti polni denarja.

Jutri je še en dan. Mogoče bodo zakon sprejeli in finančna pomoč bo prišla. Nič se ne bati elita, saj jo bomo vrnili, pa tudi za vaše plače bomo poskrbeli. Nič ne bo šenkano.
***

Kako bo preživela kultura?
(Kulturno društvo VNL)

Letos smo se prijavili na kar 9 razpisov, ja 9! Si predstavljate koliko dela in znanja je bilo vloženega v izpolnjevanje obrazcev? Vsak razpis ima svoje pogoje, vsak razpis, svoje obrazce. Veliko dela je bilo vloženega v snovanje projektov (od ideje, do konkretizacije - postavljanja vsebine, do načrtovanja same izvedbe), veliko dela v iskanju primernih strokovnih sodelavcev, veliko gradiva smo že sproti in vnaprej pripravili. Ves čas smo člani aktivni, tudi sedaj, v času karantene. Ne nazadnje smo za pripravo razpisov porabili tudi nekaj sredstev za poštnino, tonerje, papir, e-nosilce in podobno). Za tako majhno društvo kot je naše, je vsak cent pomemben!

Negativni odgovori na prijavljene razpise počasi kapljajo ...
 


Tema za kreativno pisanje 


Ali se spominjaš tistega lepega dne?


(Pišemo 10 minut, najbolje lastnoročno.)  

Iskrica dneva

Fotografija:  Aljoša Križ

www.nikakorsic.si
Fotografija:  Nika Korsič
Oglejte si čudovito vesolje 

Klik na fotografijo! 
https://apod.fmf.uni-lj.si/ap200409.html
Tok časa
Avtorstvo slike & avtorske pravicePaul SchmitZgodilo se je 

1004 - Cesar Henrik II. podari Bled briksenškim škofom
1935 - Umre politik in publicist Henrik Tuma
Vir: SLOVENSKI koledar 2005 = Slovene planner 2005 (Nova revija, 2004)

***

1675 - Se rodi Janez Gregor Božič, slovenski baročni kipar († 1724)
1803 - Umre Miháo Bakoš, slovenski evangeličanski duhovnik, dekan, učitelj, pisatelj in prevajalec (* 1742)
1806 - Se rodi Janez Nepomuk Kalister, slovenski poslovnež in mecen, († 1864)
1854 - Se rodi Pavlina Pajk, pisateljica in pesnica, rojena v Pavii v Italiji († 1901)
1904 - v Chicagu se konča ustanovna konvencija Slovenske narodne podporne jednote
1915 - Se rodi Dušan Kveder - Tomaž, slovenski revolucionar († 1966)
1921 - Se rodi Stojan Puc, slovenski šahist († 2004)
1945 - pričetek nemško-domobranske ofenzive v Suhi Krajini in Kočevskem Rogu
1970 - Paul McCartney je uradno razglasil razpad skupine The Beatles
Misel za današnji dan 


Brez besed.