April‎ > ‎Objave April‎ > ‎

5. april 2020

objavljeno: 4. apr. 2020, 23:32 avtor: Spletni čas   [ posodobljeno 8. apr. 2020, 00:20 ]


Danes je nedelja. 

Do konca leta je še 270 dni.  V Izoli je ves dan sončno in toplo. Temperatura ob 20:15 je 18 stopinj Celzija.

*** 

Dogajanje 

24. dan od razglasitve epidemije v Sloveniji 

Slovenija je na podlagi 7. člena zakona o nalezljivih boleznih zaradi naraščanja števila okužb s koronavirusom 12.3.2020 razglasila epidemijo. Odredba o razglasitvi epidemije velja od 18. ure. 

21. dan od zaprtja šol in vrtcev ter drugih javnih ustanov, lokalov, restavracij in trgovin, ki niso živilske. 

Do 4.4.2020 do 24. ure je bilo opravljenih 27.764 testiranj*, od tega je bilo 1009 pozitivnih testov,* 20 več kot prejšnji dan.Večerni razmislek
(Aljoša Križ )

Če bi dali maske in očala dol, to nam je prinesel virus ali nesposobne vlade (ne mislim samo na trenutno) in bi stopili na čisti zrak ter se nadihali, bi lahko videli bolj jasno in bolj čisto, to kar je današnja situacija. 

Koronavirus je zelo nadležna in v določenih primerih zahrbtna infekcija, ki se hitro širi. A s pravo organizacijo, ki nam jo je standard ponujal, bi lahko brez velikih žrtev in brez zastoja pri našem delu živeli dalje. Virus nam je prinesel posledice napak in pomanjkljivosti, kot sta slabo organizirano zdravstvo, nekvalitetna politika, naša pomanjkljiva higiena in delo v neprimernih razmerah, pa še marsikaj. 

Zdi se neumno, kar pišem, a če vzamem za primer zdravstvo, lahko vidimo danes Italijo in jo primerjamo z Nemčijo. V Italiji so ob epidemiji kolapsirali v trenutku, Nemcem ostaja prostor in uvažajo bolnike za pomoč drugim. Kitajci so bili kot Italija na začetku in zaključili bodo kot Nemci, ker so popravili napake. Vsaj začasno. Zakaj se je tam pojavila bolezen, ker preprosto ne živijo na ravni civiliziranega sveta, čeprav civiliziran svet se na neki način s svojim delom hranijo, a ostajajo lačni, nemočni in nesvobodni, ter počnejo nemoralnosti, ki so za civilizirano družbo ali življenje nesprejemljive.

Mi bi lahko ostali malo prizadeti, skoraj brez smrtnih žrtev od trenutnega virusa in lahko bi delali naprej. Nepripravljenost zdravstva je prestrašila politike in ker so ti kot vsi politiki od osamosvojitve nesposobni za svoje delo, so ustavili državo, nas zadolžili in spravili v osamo in zdaj si bodo še malo nagrabili. Potem pa nas bodo pustili s še večjimi težavami, še manj sposobnim novim politikom. Če nič ne popravimo, ne Kitajci, ne Evropa, ne Amerika, mi še naprej kvarimo in bo naslednja težka situacija še hujša, bo tako, kot sem prvi dan napisala, neka nova Ebola ali kaj podobnega. V času blaginje je treba narediti zalogo za čas krize.
Še nekaj vidim v današnji situaciji, namesto da bi nas vlada zdaj podprla v združevanju, virus nas je ponovno združil, nas bo skregala med sabo z nepravično delitvijo pridobljenih sredstev, ker si tako pripravlja pogoje, da podaljša svoje sedenje na kraljevskem stolu in grabljenje sredstev, ki so iztrgana izkoriščanim- izkoriščani so pa postavljeni v osamo, strah in nemoč ... izkoriščanje si bodo zaradi vsega, kar se jim je zgodilo, nevede dovolili v še slabši in hujši obliki, kot je bila pred virusom.

Upanje umre zadnje, a ko upanje umre, je tudi tisti močni preživetveni del nas, ogrožen.

Ni čudno, da so visoko razvite civilizacije izginjale in mislim, da se bo to še dogajalo. Nismo sposobni gledati brez očal in biti brez mask, ter hoditi na čisti zrak. Nekaj v naših glavah ne štima.


Brutalno
(Lidija Polak)

To je naravnost Brutalno. V dobrem mesecu dni smo zavrgli vsa prejšnja obnašanja, razmišljanja, vsak prejšnji vsakdan, načrte, želje ... Preveč grobo in na hitro.Pisma iz karantene, 7.del
(Barbara Motoh)

Počasi se mi niti ne sanja več, kateri dan karantene je, ker so si vsi enaki in minevajo nekje vmes med šolo in štedilnikom (še dobro, da je vmes samo deset korakov!). Nekako sem si vedno predstavljala, da bom apokalipso dočakala z ognjem in mečem, ne pa s svinčnikom in kuhalnico ... Precej žalostni scenarij znanstvenofantastičnega filma:"in medtem ko je zunaj divjalo popolno opustošenje, je mečkala krompir in ponavljala formule enačb, mimoidoče zombije pa je z dobro merjenim udarcem v zatilje pospravljala v pomivalni stroj, kjer se je njihova neživa duša temeljito oprala in se pripravila za odhod v nebesa ...". Nekje vmes sem zasledila, da je naš vrli voditelj napisal domoljubno pesem; Prešeren vmes tiho mrmra" le čevlje sodi naj kopitar"; glede na to, da je pesem celi hit na medmrežju domnevam, da je nagrajenec za književnost v naslednjem letu že znan ...
Zdaj pa si grem zašit masko, moram namreč čez mejo, v Koper po čričke, in za takšen izlet se je pa že treba malo urediti ... Do naslednjič lep pozdrav iz apokaliptične karantene ...
Tema za kreativno pisanje 


Urini kazalci na starinski uri so se nenavadno premikali v nasprotno smer in mnogo prehitro ...

(Pišemo 10 minut, najbolje lastnoročno.)  

Iskrica dneva
https://sites.google.com/a/inovelmedia.si/pr/april/objave-april/5april2020/DSC_0206-002.JPG

https://sites.google.com/a/inovelmedia.si/pr/april/objave-april/5april2020/DSC_0108-001.JPG
Fotografija: Lidija Polak


www.nikakorsic.si
Fotografija: No name, Nika Korsič
Oglejte si čudovito vesolje 

Klik na fotografijo! 
https://apod.fmf.uni-lj.si/ap200405.html
Pobarvajte vesolje
Avtorstvo slike: neznan
Zgodilo se je 

1701 - V Ljubljani začnejo graditi novo stolnico po načrtih Andree pozza iz Trenta
Vir: SLOVENSKI koledar 2005 = Slovene planner 2005 (Nova revija, 2004)

***


1799 - prve slovenske “Kuharske bukve” je s svojim izvirnim uvodom objavil Valentin Vodnik

1844 - Josip Ogrinec, slovenski pripovednik, dramatik († 1879)
1894 - Vinko Möderndorfer, slovenski učitelj, zbiralec etnološkega gradiva († 1958)
1929 - Jurij Souček, slovenski gledališki igralec
1941 - Jugoslavija in ZSSR podpišeta prijateljski in nenapadalni pakt
1942 - Primož Lorenz, slovenski pianist, pedagog († 2007)
1945 - Tito dovoli začasen vstop sovjetskih čet v Jugoslavijo
1984 - Dejan Kelhar, slovenski nogometašMisel za današnji dan Skrivnost - če jo ve samo en, če jo pa dva, pa pol sveta.


(Ljudska)Brez cenzure, brez lektoriranja!