April‎ > ‎Objave April‎ > ‎

3. april 2020

objavljeno: 2. apr. 2020, 22:01 avtor: Spletni čas   [ posodobljeno 3. apr. 2020, 21:57 ]


Danes je petek. 

Do konca leta je še 272 dni. V Izoli se ob 06:00 svita sončen dan. Nebo je čisto, brez oblakov, na cedrah se zbirajo ptiči, neverjetno glasni so, morda jih je slišati še bolj, ker vsi ljudje še spijo, poskriti in zaprti v svojih domovih. *** 


Dogajanje 

22. dan od razglasitve epidemije v Sloveniji 

Slovenija je na podlagi 7. člena zakona o nalezljivih boleznih zaradi naraščanja števila okužb s koronavirusom 12.3.2020 razglasila epidemijo. Odredba o razglasitvi epidemije velja od 18. ure. 

19. dan od zaprtja šol in vrtcev ter drugih javnih ustanov, lokalov, restavracij in trgovin, ki niso živilske. 

Do 2.4.2020 do 24. ure je bilo opravljenih 25.921 testiranj*, od tega je bilo 948 pozitivnih testov, 37 več kot predhodni dan.Večerni razmislek
(Aljoša Križ )

1. april je šel tako kruto mimo, da nekaterim od nas ostaja samo tema, tista tema brez luči za podporo Zemlji, ki bo zelo dolgo trajala. Kar je vlada včeraj sprejemala v interventnem zakonu, je bila najbolj kruta in dodelana prvomajska šala, žal bo trajala v leta naprej. 

Kot še drobtinica - za koronavirus so v Nemčiji prosili ali pozivali, naj ne bi bil osnova za šale, pri nas, ko prehajamo pod diktaturo peščice pošasti, pa je bilo kar prepovedano. Pa še marsikaj bo.

A življenje teče dalje in je, tako kot je. Zdaj je to naš čas in v njem smo, kakor smo. 

Srbski pregovor: Da bi imel in da potem ne bi imel, bo marsikdo krepko občutil.Knjiga: Pustolovščine Janeza Keka
 in prijateljev


»Pustolovščine« so zgodbe o peripetijah, ki jih je doživela in zakuhala »z vsemi žavbami namazana« druščina prijateljev, ki so bili v 80-letih sošolci na ljubljanski Pravni fakulteti.


Krotilec kač

(odlomek)


Čez nekaj časa pa se iz recepcije zasliši grozljiv krik. Hitro smo vstali in poskočili tistih nekaj korakov do recepcije, ko zagledamo filmski prizor.

Na sredi recepcije stoji kobra v svoji značilni drži z dvignjeno glavo, pred njo pa popolnoma okamneli neki gost hotela. Za recepcijskim pultom histerično kriči skoraj zblazneli receptor, ki smo ga osebno zelo dobro poznali. (...)
Klepet o čistilni akciji
(Stojan Žitko)

Ko vidim, koliko ograj, da ne omenjam še notranjih ob stopniščih in dvigala, bi morala moja Mastra dezinficirati vsak dan za kake četrt ure uporabne vrednosti, se mi kar milo stri zanjo in moje sostanovalce v uradno 20 stanovanjih. Danes sem kar štirikrat prehodil štiri nadstropja in razen neke starejše ženice nisem srečal niti enega, s katerim bi lahko poklepetal o čistilni akciji, ki nas bo očitno brez večjega učinka kar veliko stala. Da ne omenjam še posebej, da bomo nekateri morda se več plačevali za dezinficiranje blokov, v katerih imamo zunaj Ljubljane počitniska stanovanja - ti so bili že doslej večinoma prazni, zdaj pa bodo se bolj.
Današnje objave 

Tema za kreativno pisanje 

"To sem si mislil," sem spet potrdil.


(Pišemo 10 minut, najbolje lastnoročno.)  

Iskrica dneva 
www.nikakorsic.si

Fotografija: Kompozicija, Nika Korsič
Oglejte si čudovito vesolje 

Klik na fotografijo! 
Promet v Biku
Avtorstvo slike & avtorske pravice: Lionel Majzik


Zgodilo se je 

-
Vir: SLOVENSKI koledar 2005 = Slovene planner 2005 (Nova revija, 2004)1942 - Izvršni odbor OF izda odlok o razlastitvi tujih veleposestnikov
1945 - Rdeča armada osvobodi Mursko Soboto
1973 - opravljen je prvi javni telefonski klic z mobilnim telefonom
1900 - Anica Černej, slovenska pesnica († 1944)
1975 - Ivo Jan, slovenski hokejist
2000 - Valentin Grudnik, slovenski fotografMisel za današnji dan 


Kar je lepo je dobro, in kdor je dober, bo kmalu lep.


(Sapfo)https://apod.fmf.uni-lj.si/ap200403.html
Brez cenzure, brez lektoriranja!